Anthony’s partner overleed door zelfdoding

Anthony

Dertig jaar lang waren Anthony en Jean-Louis een koppel. In mei 2005 trouwden zij en waren gelukkig met mekaar. Tot Jean-Louis op 20 februari van dit jaar totaal onverwacht uit het leven stapte. Anthony vond hem in hun eigen woning.

“In de jaren ’90, toen wij mekaar leerden kennen, was het nog helemaal niet vanzelfsprekend om je als homo te uiten”, vertelt Anthony. “Ik ontmoette Jean-Louis in het uitgaansleven in Hasselt. Hij beleefde op dat moment een heel moeilijke periode. Hoewel hij zich tot mannen aangetrokken voelde, was hij toch na een lange verkering met een meisje getrouwd, onder druk van beide families.”

Ook dat was niet zo ongewoon in die tijd. Volgens Anthony werd de biecht van Jean-Louis tegenover zijn vrouw dat hij op mannen viel, beantwoord met de opmerking ‘dat het wel zou overgaan’. Er werd een zoontje geboren, maar na korte tijd bleken huwelijksproblemen onvermijdelijk. "Terwijl Jean-Louis zich vaak om het kind bekommerde, trok zijn vrouw op met andere mannen. Uiteindelijk liep het huwelijk uit op een echtscheiding."

Lees verder onder de foto
Tony en JL

Moeilijke periode

Anthony: “Jean-Louis beleefde toen maandenlang een heel moeilijke periode. Hij betrok een piepklein appartement. Van de rechter kreeg hij bezoekrecht. Zijn ex-vrouw deed er alles aan om het kind niet mee te geven. Telkens werd er klacht ingediend, maar die bleven zonder gevolg. De politie stelde voor om zelf mee te gaan en het kind onder dwang mee te nemen, maar dat wou Jean-Louis zijn kind niet aandoen. Uiteindelijk heeft hij de jongen nooit meer teruggezien.

Anthony vertelt dat zijn partner daar heel erg onder geleden moet hebben, zonder dat hij daar veel over sprak. “Telkens met nieuwjaar, of als wij met vakantie gingen, stuurde hij een kaart of een brief naar zijn zoontje, maar enige reactie is er nooit gekomen. Ik vermoed dat zijn ex-vrouw al die correspondentie heeft achter gehouden. Ik kan alleen maar gissen dat opgekropt verdriet om het kind, vorig jaar het overlijden van zijn moeder en een familielid hem uiteindelijk tot een wanhoopsdaad heeft gedreven.”

Met “Dertig Regenbogen”, schreef Anthony een pakkend boek om zijn man te eren. Het is een ontroerend en heel herkenbaar verhaal voor velen die in een gelijkaardige situatie verzeild geraken. "Misschien kan het lotgenoten helpen hun situatie te aanvaarden of bespreekbaar te maken." Wie na het lezen van dit verhaal hulp nodig heeft, kan bellen naar het nummer 1813.

Anthony's boek is te koop bij dagbladhandel 't Hoekje, Kapelstraat 1 Tienen.

Lees meer over