Anderstalige leerlingen maken kennis met Vlaams-Brabants vrijetijdsaanbod

Okan kvk training

De provincie Vlaams-Brabant liet vandaag OKAN-leerlingen kennismaken met 6 verschillende vrijetijdsactiviteiten uit hun gemeente. Onder meer in Tienen namen zij deel aan een voetbaltraining van KVK Tienen en gingen ze mee opruimen met Natuurpunt.

Nieuwkomers krijgen op school uitstekend onderwijs. In de onthaalklassen worden jongeren tussen 12 en 18 jaar gestimuleerd om snel en goed het Nederlands onder de knie te krijgen. Maar buiten de schooluren vallen de kansen om Nederlands te oefenen weg. OKAN-leerlingen (Onthaalklas anderstalige nieuwkomers) vinden moeilijk aansluiting bij het vrijetijdsleven. Ze kennen het concept “hobby” vaak niet en weten ook niet welk vrijetijdsaanbod er in hun gemeente bestaat.

“Vanuit de OKAN-scholen rijst daarom de behoefte om in te zetten op zinvolle vrijetijdsbestedingen voor deze jongeren. Vrijetijdsbesteding waarbij het leren van het Nederlands en de integratie van de jongeren centraal staan. Tijdens deze activiteiten krijgen de jongeren immers niet alleen veel informele spreek- en luisterkansen, maar komen ze ook in contact met verschillende verenigingen in de buurt”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

Lees verder onder de foto
Okan sport

17 maart gold daarom als een eerste kennismaking. In Tienen kregen een aantal leerlingen boks-les bij Overkop, anderen gingen spelen bij Chiro ’t Klontje of opruimen bij Natuurpunt. Nog 20 andere leerlingen kregen de kans om een voetbaltraining te volgen bij KVK Tienen. De kennismaking met deze organisaties in Tienen behoort tot de 9 initiaties dit schooljaar. Later dit schooljaar staan ook badminton en dans op het programma.

“We gaan op zoek naar bereidwillige clubs die een initiatie willen geven voor de jongeren. Na deze initiaties worden de leerlingen aangemoedigd om na te denken over hun interesses en talenten en om eventueel aan te sluiten bij één van de verenigingen”, zegt Kwirien Joly, taalcoach van Groep INTRO. “KVK Tienen is een enthousiaste partner van bij de start. Al twee schooljaren op rij kregen we een eersteklas training. Ook nu werden de leerlingen warm onthaald en deden ze enthousiast mee.”

Peter Denruyter, voorzitter van de KVK Tienen Academy: “Als voetbalvereniging vinden we het belangrijk dat alle jongeren kansen krijgen om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. We geven hen een doel. Het gaat om veel meer dan tegen een bal trappen. Voor veel kinderen is de club een houvast. Voor sommigen zelfs de bron van hun sociale structuur. Binnen KVK is elk kind, elke jongere, elke jongen of meisje, gelijk. Ze zijn verenigd in die ene fijne bezigheid: voetbal. Wars van afkomst, kleur of godsdienst.”

Lees verder onder de foto
Peter Denruyter
Peter Denruyter, voorzitter van de KVK Tienen Academy

“Op het veld ben je een team dat samen wint of verliest”, aldus Denruyter. “Daarmee bewijst sport een grote dienst aan de gemeenschap als verbindend element tussen mensen. De jongeren op het terrein en de ouders als positieve supporters naast het veld en in de kantine: dat is een must bij KVK. Door de samenwerking met enkele regionale teams kan iedereen op zijn/haar niveau terecht. Zo is er een plaats voor elk kind.”

Het project loopt voor het derde schooljaar op rij onder begeleiding van Groep INTRO in 9 Vlaams-Brabantse OKAN-scholen: Katholieke Scholen Diest, PISO Tienen, VIA Tienen, het Sint-Jozefsinstituut Betekom, TechnOV Vilvoorde, GO! Kompaz Zaventem, Sancta Maria Lembeek en het Sint-Martinuscollege Overijse. De leerlingen uit school GITO in Overijse sluiten ook aan.

Lees meer over