Als het verkeerd loopt, is het de schuld van de handelaars zelf

city manager

Zit Tienen opgezadeld met een spookfiguur die de stad handenvol geld kost? Raadsleden van de oppositiepartijen wisten niet waar ze het hadden toen ze schepen voor Handel en Economie Eddy Poffé (Open VLD) met vuur de city-manager hoorde verdedigen. “Het consultatiebureau van die man kost ons nu al twee jaar lang maandelijks € 6.300 zonder dat wij enig resultaat zien”, fulmineert Els Moyens (Tienen Vooruit!), in haar bewering volop gesteund door andere oppositieraadsleden.

Moyens bond de kat de bel aan tijdens de gemeenteraad van 19 mei. “De manier hoe de city-manager invulling geeft aan zijn overeenkomst met de stad, kwam hier al enkele keren aan bod”, aldus raadslid Moyens. “Het was de bedoeling dat zijn bedrijf een strategisch commercieel beleidsplan voor de stad zou uitwerken. Dat plan werd verwacht tegen eind mei 2020. We zijn nu eind mei 2022 en het is er nog steeds niet. Twee jaar na mekaar betaalde de stad € 75.000 voor een dienstverlening zonder resultaat.”

Nog nooit gezien

Volgens Moyens voert het studiebureau de opdracht niet uit zoals die uitgeschreven is. De hoogste tijd om het contract te verbreken. Nele Daenen (Vooruit) merkt op dat de man werkt als een economisch loket, maar dat is niet zijn opdracht. “Bent u eigenlijk wel bezig met uw beleid”, krijgt de schepen te horen. Daenens partijgenoot Jean Defau: “Handelaars moeten een aanspreekpunt hebben en dat is er niet.” 90% van de handelaars in Tienen hebben de city-manager nog niet gezien.

Sterke punten

Schepen Poffé geeft wel toe dat hij meer verwachtte van de city-manager, maar hij vindt dat Moyens een zwartwitverhaal verkoopt dat helemaal niet klopt met de werkelijkheid. “U vergeet de sterke punten van het bureau te vermelden.” Waarbij de schepen een aantal acties aanhaalt zoals de bestikkering van leegstaande panden, de eindejaaractie, de digitale paaseierenzoektocht… Eigenlijk allemaal acties die creatieve handelaars zelf bedachten en waar de city-manager uitvoering aan gaf.

Consternatie alom bij de oppositie wanneer Poffé de Tiense handelaars een veeg uit de pan geeft. Omdat er geen handelaarsvereniging is kan de city-manager niet terugvallen op een reflectiegroep! De rest van de meerderheid houdt zich ijzig stil.

Lees meer over