Minister Ben Weyts reikt Vlaamse prijzen dierenwelzijn uit in opleidingsschool politiehonden in Neerhespen

10 januari 2023 | 12u26 | Gepost door christian.henn…
Minister Ben Weyts schonk de cheques

Vlaams Dierenminister Ben Weyts reikte voor het tweede jaar op rij de Vlaamse Dierenwelzijnsprijzen uit. De Dierenwelzijnsprijzen belonen studenten die een scriptie schreven over dierenwelzijn en daarmee een bijdrage leveren aan bestaande inzichten over het welzijn van dieren. De beste Bachelor- en de beste Masterproef werden elk bekroond met 1.500 euro. Na de uitreiking van de prijzen volgde een demonstratie met politiehonden.

Dit jaar gingen de Vlaamse Dierenwelzijnsprijzen naar studenten Jana Vanhoutte en Sofie Salden. Als bachelorstudent in de agro- en biotechnologie aan de Hogeschool Vives richtte Jana Vanhoutte uit Wielsbeke in West-Vlaanderen  zich met haar onderzoek op honden die uit een asiel geadopteerd worden. Ze stelde hierbij een informatiebrochure op voor mensen die een hond adopteerden om verlatingsangst bij honden na adoptie te onderzoeken en te voorkomen. Uit haar onderzoek bleek het belang groot om geadopteerde honden niet alleen te laten in de eerste weken na adoptie. Uit het onderzoek bleek ook dat  wie de tips van de brochure volgde betere resultaten boekte bij de adoptie.

Sofie Salden uit Schoten werkte voor haar masterproef als student in de dierengeneeskunde aan de Universiteit Gent rond post-traumatisch disfunctioneel gedrag en emotionele distress bij werkhonden, zoals militaire honden of politiehonden. “Het is eigenaardig dat sommige honden  gevolgen ondervinden na stresssituaties als rampen, en andere niet”, aldus Sofie, die haar betoog startte met beelden van de aanslag op de WTC-torens in New York.

Lees verder onder de foto

Politiehond Neerhespen
Deze politiehond kan chemische aanslagen voorkomen

Mobilisatie rond dierenwelzijn

Minister Ben Weyts verduidelijkte dat er op het gebied van dierenwelzijn heel wat vooruitgang werd geboekt in Vlaanderen. “Ons budget is in negen jaar tijd verachtvoudigd. We hebben ook komaf gemaakt met wantoestanden als onverdoofd slachten en pelsdieren kwekerijen. De samenleving heeft zich gemobiliseerd rond dierenwelzijn, in elke politiezone is er nu iemand bezig met dierenwelzijn en de parketten spreken strenge straffen uit bij overtredingen. Natuurlijk blijft ook het wetenschappelijk onderzoek zeer belangrijk”.

Aangezien deze prijsuitreiking gebeurde in de opleidingsschool voor politiehonden van de Federale Politie in Neerhespen – Linter, werden er ook enkele demonstraties met werkhonden getoond. Zo wordt er gewerkt met honden die via geuropsporing chemische aanslagen kunnen verijdelen

Lees meer over