Lisette legt verleden van Linter bloot van in de middeleeuwen tot nu

13 April 2022 | 13u54 | Gepost door christian.henn…
Lisette Wouters Linter

Zopas stelde de Heemkundige Kring van Linter het boek ‘Gemeentebestuur Linter door de eeuwen heen’, voor een 540 bladzijden tellend werk. Lisette Wouters heeft hiervoor alle opzoekingen verricht en ook de tekst uitgeschreven.

Lisette Wouters: “De idee komt eigenlijk van burgemeester Marc Wijnants. Toen we onze vorige publicatie over religieus erfgoed uitbrachten, vroeg hij ons om ook iets te maken over de gemeente zelf. Ik heb er heel wat werk aan gehad. Soms zoek je de hele dag, maar heb je niets, soms lukt het wel. Het werd een zoektocht in heel wat archieven, maar heel wat mensen stelden foto- en archiefmateriaal ter beschikking.  Het werd een onderzoek dat begint bij de oudste gemeente Orsmaal met de ridders van Hof Ten Steen, Neerlinter vanaf de 12de eeuw, Melkwezer in de 13de eeuw, Wommersom in de 14de eeuw, Neerhespen-Overhespen vanaf 1400, Gussenhoven vanaf de 17de eeuw en tenslotte de jongste gemeente Dieslinter vanaf 1911.”

Lees verder onder de foto

Heemkundige Kring Linter
Bij de voorstelling van het boek in Linter

Eerste fusie in 1971

Zo legde Lisette de nadruk op vier generaties politici van de familie Donvil in Melkwezer, vier generaties Kempeneers in Neerhespen, de burgemeester Flussu in Overhespen, en nog vier generaties T’Serclaes in de politiek van Wommersom, dit allemaal  voor de gemeentefusie van 1977.

In 1971 kwam  er een eerste gemeentefusie. Orsmaal-Gussenhoven, Neerhespen, Overhespen en Melkwezer werden samengevoegd tot ‘Orsmaal’.  De vroegere gemeente ‘Linter’ werd op 1 april 1972 gevormd door de deelgemeenten Neerlinter en Drieslinter die fusioneerden tot ‘Klein-Linter’. De  gemeente Linter, zoals we die anno 2021 kennen, zag op 1 januari 1977 het levenslicht door het samenvoegen van Orsmaal, Linter en  Wommersom. Uiteraard staan ook de laatste vier burgemeesters van de gemeente Léon Bourmanne, Stef Goris, Firmin Schollen en Marc Wijnants erin. Het boek kost 45 euro, telt 540 bladzijden en kan besteld worden bij lisette.wouters4@telenet.be

Lees meer over