Linter wil zonnepanelen op gemeenteschool en gemeentehuis

9 november 2022 | 12u12 | Gepost door christian.henn…
Zonnepanelen voor het gemeentehuis in Orsmaal

De gemeente Linter engageerde zich al, via de ondertekening van de Burgemeestersconvenant en de goedkeuring van een klimaatactieplan, om in te zetten op een ambitieus gemeentelijk klimaatbeleid. Nu keurde de gemeenteraad een samenwerking goed met een firma voor de plaatsing van zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen.

De gemeenteraad hechtte zijn akkoord aan een samenwerking met Sunfin en Creadiv voor de plaatsing van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, waardoor de gemeente volledig ontzorgd wordt voor wat betreft de financiering, realisatie en opvolging van deze projecten. In eerste instantie wordt de plaatsing van zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis en de gemeenteschool De Zandloper bekeken. De gemeente huurt de zonnepanelen, die na 15 jaar eigendom worden van de gemeente. Er wordt 25 jaar garantie op de panelen en het productievermogen gegeven.

Een haalbaarheidsstudie voor beide gebouwen was alvast positief. Na het bekomen van een positieve netstudie en een stabiliteitsstudie van de daken zal een definitieve beslissing genomen kunnen worden.

Laadpalen

“Door de plaatsing van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen kunnen we voorzien in eigen verbruik, maar wordt het op termijn ook mogelijk om systemen van energiedelen te voorzien. Ook de plaatsing van publieke laadpalen met lokaal opgewekte stroom wordt hierdoor mogelijk. In een volgende stap worden ook de opportuniteit voor andere gemeentelijke gebouwen bekeken”, aldus schepen Jonas Michiels (CD&V).

De gemeente Linter engageerde zich via de ondertekening van de Burgemeestersconvenant en de goedkeuring van een klimaatactieplan om in te zetten op een ambitieus gemeentelijk klimaatbeleid door onder andere projecten van hernieuwbare energie te realiseren en de CO2-uitstoot te verminderen.

Info:  https://www.linter.be/gemeente-gaat-zonnepanelen-plaatsen...

Lees meer over