Linter sloot overeenkomst met ERF voor restauratie en herbestemming Waterhof in Melkwezer

Waterhof Melkwezer

De gemeente Linter kocht in 2020 het domein van 90 are met het Waterhof voor 170.000 euro. Het is de bedoeling dat het een jeugdcentrum wordt voor Chiro Melkwezer, maar eventueel ook voor andere jeugdactiviteiten, na restauratie. Er werd met Onroerend Erfgoed en de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, hiervoor een overeenkomst afgesloten.

Het huidige Waterhof is een ingekorte stalvleuvel (foto) van een voormalig omwalde herenhoeve uit de 17de eeuw. Oorspronkelijk was het een Ridderslot van de Ridders de Wesere in de 14de eeuw. De stalvleugel dateert uit 1660.

Linter wil deze site restaureren en herbestemmen als multifunctionele huisvesting voor de chiro, andere gemeenschapsvoorzieningen en verenigingen. “We hebben hiervoor een beheersovereenkomst afgesloten met de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF), waarbij het Waterhof in beheer wordt gegeven aan ERF. ERF zal namens de gemeente de nodige instandhoudings-, herstellings-, beveiligings-, beheer en onderhoudswerken uitvoeren, steeds in overleg met de gemeente Linter. ERF heeft hiervoor de nodige expertise en mankracht die wij als gemeente niet hebben. Zij doen alles van het contacteren van studiebureaus tot de uitvoering. Normaal word in februari het studiebureau aangesteld, ”zegt burgemeester Marc Wijnants. Er wordt  een beheercommissie opgericht met vertegenwoordigers van alle betrokken partners, ook chiro.

“Wij hebben geluk dat de provincie ERF heeft opgericht, want wij zijn hun eerste concrete dossier. Uiteraard betaalt de gemeente, maar het is ERF dat de subsidies tracht binnen te halen voor een project dat toch gauw 1 miljoen euro kan kosten”, vervolgt de burgemeester.

“De bedoeling is in het Waterhof Chiro Melkwezer onder te brengen de grootste jeugdvereniging van Linter die te eng behuisd is aan s’Hertogenhof. Op die 90 are zullen ze hun activiteiten als kampen en uitnodigen van andere verenigingen, kunnen ontplooien”, besluit de burgemeester.

Lees meer over