Herdenking aan de Slag van de Kleine Gete in Orsmaal: 29 Lansiers sneuvelden

14 augustus 2022 | 17u36 | Gepost door christian.henn…
Hulde aan graf Eduard Roumieux die zorgde voor de begrafenis van de gesneuvelden

De 108ste verjaardag van de Slag aan de Kleine Gete in Orsmaal werd herdacht, waarbij het 3de Regiment Lansiers het Duitse leger op 10 augustus 1914 belette om rechtstreeks naar Tienen en Leuven op te marcheren. De Duitsers besloten dan maar het Belgische leger langs het noorden te omzeilen en dit gaf aanleiding tot de Slag bij Halen, waar de Duitse cavalerie een zware nederlaag leed. Het was één van de zwartste dagen uit de geschiedenis van Orsmaal.

In Orsmaal werd de Geteslag herdacht met een mis in de parochiekerk. Achteraf werden de graven gezegend. Er was een bloemenhulde aan het monument op het erepark,  een bloemenhulde aan het graf van meester Roumieux en een bloemenhulde aan het monument van commandant Knapen.

Lisette Wouters van de Heemkundige Kring Linter vertelt het verhaal: “Op maandag 10 augustus 1914 beleefde Orsmaal het eerste belangrijk treffen van WOI tussen het Belgische en het Duitse leger. Het 3de Regiment Lansiers bewaakte de bruggen over de Kleine Gete vanaf Zoutleeuw tot Neerhespen. Het 2de eskadron van het 3de Regiment Lansiers werd aangevoerd door kapitein-kommandant Knapen. Het peloton aan de Getebrug stond onder de leiding van Graaf Luitenant van der Burch . Op de hoeve Beckers was het Luitenant Halleux die het bevel voerde”.

Lees verder onder de foto

Herdenking aan het erepark Orsmaal
Herdenking aan het erepark

Duitse charge mislukte

“Langs de Steenweg en aan de brug werd snel een geïmproviseerde barricade opgeworpen. De Lansiers streden te voet, hun paarden hadden zij achtergelaten bij de kerk. Zij beschikten slechts over karabijnen. Uit verkenningsopdrachten was gebleken dat diverse Duitse eenheden dicht in de buurt waren. Toch liet niets vermoeden dat de nakende confrontatie hevig, gewelddadig en vooral bloedig zou worden. Kort na de middag verschenen van over de heuvelkam ruiters, in rijen van vier, de lansen naar voren gericht, klaar voor de charge. Het was de Duitse voorhoede. In hun zog volgden elitetroepen. Onder leiding van von der Marwitz rukte de 2de Duitse ruiterij-divisie op in de richting van Tienen. Om 10 uur vonden de eerste kontakten met de verkenners van de 1ste Belgische legerdivisie plaats. De Duitse soldaten vielen de stellingen in Dormaal frontaal aan. De 8ste Duitse brigade stevende recht op Orsmaal af, terwijl de 5de brigade noordwaarts naar Helen-Bos oprukte. Een peloton aangevoerd door Onderluitenant Marcel Mersch kwam ter versterking naar de brug, maar de Duitse charge mislukte”.

Lees verder onder de foto

Hulde aan het monument Knapen in Orsmaal
Hulde aan het monument van commandant Knapen

29 gesneuvelden

 “Na een korte pauze traden niet alleen de Duitse machinegeweren, maar ook de artillerie in werking. De barricade dreigde overrompeld te worden. Bovendien begon een omsingelingsbeweging, zowel langs de noordelijke als langs de zuidelijke grens van Orsmaal. Naast de Thuringer Huzaren van het 12de Regiment, hadden de Duitsers nu ook bijkomende eenheden in de strijd geworpen. De korpsoverste van het 3e Regiment Lansiers, Kolonel Haegemans, beval een geordende terugtocht om 15.30 uur. De gevechten waren ten einde. De verliezen van het 3de Regiment Lansiers in de ‘ Slag om de Kleine Gete ‘ bedroegen in totaal 29 gesneuvelden, 22 gewonden en 4 vermisten. Ook vele Duitse soldaten sneuvelden. Zij waren allen tussen de 20 en 30 jaar”.

Slachtoffers uit de regio

“Tevens vielen 15 burgerslachtoffers uit de regio : vier uit Orsmaal, één uit Overhespen , drie uit Dormaal en zeven uit Helen. Getuigen van dit bloedbad zijn de grafstenen en oorlogsmonument van het 3de Regiment Lansiers op het Militaire Kerkhof van Orsmaal, alsook de gedenkstenen voor de gesneuvelde officieren Knapen, van der Burch en Halleux en de gedenkplaat voor de vermoorde burgers. Bij het gevecht in Orsmaal-Gussenhoven vielen er 29 militaire slachtoffers, waarvan er 22 sneuvelden ter plaatse en er ook begraven werden. Momenteel liggen er nog 19 soldaten op de militaire begraafplaats. Vier overleden aan hun verwondingen in het hospitaal in Tienen en drie overleden in een Duits krijgsgevangenkamp”, aldus Lisette Wouters.

Lees meer over