Een gerestaureerd vaandel voor het museum en alles over begijnen en nonnen

7 december 2022 | 11u41 | Gepost door christian.henn…
De inhuldiging van het vaandel van de oudstrijders

De heemkundige kring van Linter is zeer actief. Zo werden recent het gerestaureerde vaandel van de oud-strijders van Drieslinter, evenals twee historische werken gepresenteerd, namelijk ‘Linter en zijn religieus erfgoed door de eeuwen heen  - kloosterzusters en begijnen’ en ‘Kinderhulpacties buitenlandse oorlogskinderen te Linter en te Ransberg’.

Luc Bouvin, regionaal directeur van de Nationale Strijdersbond zette de heemkundige kring op weg om het vaandel van de oud-strijders van Drieslinter te gaan zoeken. “We kregen een foto van het vaandel en zijn meteen op zoek gegaan. Eerst werd gesteld dat het in de brand van het parochiecentrum van Drieslinter gebleven was in 1999, maar dat bleek niet waar te zijn. Louis Willems zou het afgegeven hebben op het gemeentehuis, vernamen we achteraf. Het bleef een hele zoektocht, maar uiteindelijk werd het gevonden. Het vaandel werd gerestaureerd en ingekaderd en zal een plaats krijgen in het museum in Orsmaal”, aldus Lisette Wouters van de heemkundige Kring.

Lees verder onder de foto

Boekvoorstelling Linter
Lisette Wouters stelt de boeken voor

Zusters in Drieslinter

“In Drieslinter en Neerlinter speelden de zusters der Christelijke Scholen van Vorselaar een voorname rol in het onderwijs en in Orsmaal de zusters annuntiaten van Heverlee. In de beginperiode kwamen de zusters van Vorselaar vanuit het klooster van Neerlinter naar Drieslinter om les te geven. Pas in 1901 heeft deze congregatie een bijhuis in Drieslinter met stichteres zuster Norbertina. Van in 1886 tot 2010 hebben in totaal 47 zusters ten dienste gestaan hebben van de kinderen van Drieslinter. Er traden ook 18 juffrouwen van Neerlinter in als begijnen”, zo leidde Lisette Wouters het boek over de kloosterzusters in.

“Dan komen we nu aan het 2de boek dat we voorstellen ‘ Kinderhulpacties buitenlandse oorlogskinderen te Linter en te Ransberg’. In  Ransberg, tot in 1911 een gehucht van Neerlinter, vonden twee Oostenrijkse oorlogskinderen een veilig onderdak en een bezorgde pleegmoeder. Dat verhaal wordt in het boek gebracht”, besluit Lisette.

Lees meer over