De Windwijzer geeft fietsers de juiste windrichting aan naast de fietssnelweg

24 september 2022 | 18u24 | Gepost door christian.henn…
DE inhuldiging van de Windwijzer

Linter is een fiets- en wandelgemeente. Thans werd langs de Ijzerenweg, niet ver van de Stationsstraat in Drieslinter de ‘Windwijzer’ ingehuldigd, een kunstwerk van Jean Pierre Coenen. Dit kunstwerk is het symbool van de fietsrecreatie in de gemeente. De ‘Windwijzer’ staat naast één van de drukste fietssnelwegen ‘de IJzerenweg’ op de kruising Linter richting Sint-Truiden en richting Diest.  

Burgemeester Marc Wijnants stelde de kunstenaar voor: “Als jongetje zat het fietsen in zijn bloed.  Hij heeft ooit van Rik Serin oud coureur en caféhouder op de Markt te Tienen, een fiets gekregen. Ondertussen heeft hij 500.000 km op de teller staan : naar zee Blankenberge, Oostende,  Mehring in Duitsland en in de Tour alle bergritten in de Alpen en de Pyreneeën”

“Het verhaal doet de ronde dat Jean Pierre voor Sinte Pieter stond in coronatijd, na zijn ziekte  en niet wist wat zeggen. Sinte Pieter wist niet wat te doen en na wat overpeinzingen besloot deze Jean Pierre terug te sturen naar het aardse leven met de opdracht de fiets te promoten.
Ziedaar het ontstaan van de windwijzer.”, aldus de burgemeester.

“Ik heb de fiets gemaakt in de coronatijd, toen ik veel tijd had. Hij staat juist naast de IJzerenweg, de bekende fietsroute. De fiets is een windwijzer, de voorkant van de fiets duidt aan vanwaar de wind waait. De fiets is dubbel zo groot als een normale fiets. Later komt hier nog een man op, deze zal dubbel zo groot zijn, zo ongeveer 3,60 meter”, zegt Jean Pierre die dit werk ziet als symbool van de fietsrecreatie. En dat is heel wat in Linter.

Lees verder onder de foto

Jean Pierre Coenen
Jean Pierre Coenen bij zijn kunstwerk

Fietsrecreatie

Zo zijn er heel wat wielertoeristenclubs in Linter: MFT, wielertoeristen uit Tienen met leden in Linter, Wielertoeristen Crabbé uit Zoutleeuw met leden in Linter, Drieslinter : ploeg Hansoul,  Damesploeg Drieslinter, Neerlinter ploeg Christina, Wommersom Wielerclub 2000 gesticht in 2000 met 44 actieve leden, Orsmaal Wielerclub Transport met 10 actieve leden en Wommersom Julien Dils.

Bovendien zijn er nog clubs die wielerwedstrijden organiseren: Vooruit Drieslinter en de Koninklijke Wielerclub Heide Sportief .

Lees meer over