Burgermeester Marc Wijnants verbijsterd over beschuldiging van haatdragend taalgebruik over de Sint

Sinterklaas blijft voor polemiek zorgen, vooral zijn helpers

Marc Wijnants, burgemeester van Linter, kreeg deze week berichten van Facebook, waarin gezegd werd dat hij haatdragende taal gebruikte. “Ik had met de komst van de Sint een bericht gepost op FB als verwelkoming van Sinterklaas en zijn helpers en ik had hen ook gevraagd zeker geen kindjes te vergeten”, vertelt de burgemeester. Facebook vond dit haatdragende taal, de burgemeester begrijpt het niet. 

“Ik viel een paar uur later bijna van mijn stoel toen ik een reeks berichten kreeg van Facebook dat inhoud met haatdragend taalgebruik niet toegestaan is. Waar zijn we in godsnaam mee bezig ?”, vraagt Marc Wijnants zich af.

“De Sint en de Zwarte Piet zijn al sinds mensenheugenis in onze Westerse maatschappij actief. De Piet is nu toevallig zwart en iedereen weet waarom :  de schouw waarlangs hij afdaalt bevat roet en maakt dat Piet zwart is. Dit heeft niets met racisme te maken.”

Waarden overboord gooien?

“Moeten wij nu echt onze waarden en gebruiken allemaal overboord gooien ? Een aantal mensen willen dat iedereen correcter dan correcter is. Of moeten we inderdaad de vraag stellen ‘Woke or not to Woke, that’s the question’ ? Is dit inderdaad zo ? Volgens mijn niet. Waarom moeten gebruiken, die toch zo geworteld zijn in onze maatschappij, verdwijnen ? Niemand maar ook niemand heeft hier ooit maar enig racisme in gezien. Onze cultuur van tolerantie maakt spijtig plaats voor het steeds maar vermanend vingertje. Wij zijn inderdaad aan het overhellen naar de verkeerde kant”, aldus de burgemeester.

Geregeerd door regels

“Wij worden geregeerd door regeltjes tot in het absurde en het vermanend vingertje is de ganse dag aanwezig. Niet verwonderlijk dat burgers zich hiertegen verzetten en zich afkeren van de politiek in het algemeen. De morele zuiverheid wordt stilaan de nieuwe norm “lees Woke” en dat is een gevaarlijke tendens. Wij moeten toch onze cultuur niet laten afnemen?”,

Volgens facebook is haatdragend taalgebruik niet toegestaan. ‘Dit omvat aanvallen op basis van ras, etniciteit, religie, kaste, fysieke of geestelijke beperking, geslacht of seksuele voorkeur.’  Dus zeggen dat Sinterklaas met Zwarte Piet naar Linter komt zou in dat rijtje passen.

Lees meer over