Uit de oude doos: 10 jaar geleden was er in Landen de grootste reuzenstoet van het land

4 mei 2022 | 15u27 | Gepost door christian.henn…
Enkele Landense reuzen

Het was een lust om te zien hoe alle Landense deelgemeenten en zelfs de brandweer zich uitsloofden om voor de viering van Landen800, twaalf nieuwe reuzen te maken, want de reuzenstoet in juni 2011 moest het hoogtepunt van de viering worden. Het jaar daarop, 10 jaar geleden, werd de grootste reuzenstoet met reuzendoopfeest van het land georganiseerd, met niet alleen de Landense reuzen, maar reuzen van overal, zestig in totaal. Door corona hebben de Landense reuzen en de vrijwilligers stilgelegen. De Landense Reuzengilde doet een oproep: “Ga eens op stap met een reus, want zij zijn onze beste ambassadeurs.”

In 2011 werden er in Landen 12 nieuwe reuzen gemaakt, om de oude reuzen van Walshoutem  Nestke en Tinneke, geboren in 1970, gezelschap te houden. Liefst 12 nieuwe reuzen, van bijna alle Landense deelgemeenten en van de brandweer stapten mee in de jubileumstoet.

“We zijn fier op onze heilige Amandus die de kerk van Wezeren meedraagt en in de andere hand een draak die hij verslagen heeft, meevoert. Uit de neus van de draak komt trouwens rook”, vertelde An Vandenberghe toen. De reus van de brandweer spoot dan weer water.

Lees verder onder de foto

Frans van de Wolk
Reus Frans van de Wolk

Officiële inwoners

De bedoeling is dat deze traditie jaarlijks verder gezet wordt. De mensen die de reuzen gemaakt hebben behoren tot de Gilde der Reuzenbouwers. Alle reuzen zijn officiële inwoners van de stad geworden, en in de toekomst zal er jaarlijks rond reuzen verder gewerkt worden”, aldus Alda Renquet één van de bezielsters van het project in 2011. 

In april 2012 verhuisden de Landense reuzen van de Hasco site naar de voormalige legersite EMI 22, nu domein ’t Park, onder muzikale begeleiding van de Concertband. Er werden toen weer drie nieuwe reuzen voorgesteld. In juni van hetzelfde jaar was er de grootste reuzenstoet ooit, met o.a. de drie nieuwkomers.

Lees verder onder de foto

Germaine uit Neerwinden
Germaine van de Wallin

Frans, Germaine en Pepijn

Bij de nieuwkomers Frans van de Wolk, uit Wange. Iedereen kent nog die cafébaas die zeer actief was in het verenigingsleven en iedereen plezier wilde doen. De tweede was Germaine van de Wallin, die een speciale vrouw uitbeeldt waar de mensen naartoe gingen voor genezing. Ze is van Neerwinden en om te tonen dat ze als volkse vrouw overwonnen heeft draagt ze in haar zak de Franse koning en een Engelse generaal. De laatste nieuwkomer die mee mocht opstappen was Pepijn van Landen zelf, voorvader van Karel de Grote.

Reuzen uit heel Vlaanderen, Wallonië en Nederland stapten mee. Ze vertrokken op het Marktplein, stapten door de Stationsstraat, via de Postlaan naar het eindpunt, de voormalige militaire site. Daar vond het grote doopfeest plaats. Elke reus kreeg zo een dooppeter of meter.

Lees verder onder de foto

Pepijn van Landen
Reus Pepijn van Landen

Landense Reuzengilde

 “Na twee moeilijke coronajaren en een steeds ouder wordende vrijwilligersgroep zijn we op zoek naar nieuwe en frisse geïnteresseerden. Met maar liefst 18 reuzen zijn we op zoek naar jullie, mensen die een nieuw avontuur willen aangaan. Onze reuzen gaan graag op stap en geven zich zelf graag ten toon ten voordele van onze stad Landen. We zijn namelijk de grootste ambassadeurs van onze stad en dat mag je gerust letterlijk nemen”, aldus voorzitter Jeroen Clerckx.

Het huidige team van de reuzengilde bestaat uit Jeroen Clerckx, Jean-marie Lefevre, Goedele Anteunis, Nicole Cresens en Jimmy Van Thienen. Info: jeroen.clerckx@delandensereuzengilde.be

Lees meer over