Troostplek in de Beemden voor slachtoffers van corona: een soort Stonehenge in Landen

20 maart 2022 | 14u14 | Gepost door christian.henn…
Het college en de kunstenaars in de Beemden Landen

De voorbije twee jaar waren er 325 begrafenissen in Landen, met veel slachtoffers van de pandemie en ook mensen van wie niet fatsoenlijk afscheid kon genomen worden,; omdat alles in een zeer kleine kring moest gebeuren. Daarom richtte de stad Landen nu samen met de kunstenaars Sarah Dhont, Wilfried Roosen en Kobe Lecompte een troostplek in, in de Beemden. Voor iedereen die behoefte heeft om even stil te staan of steun zoekt bij de verwerking van elke vorm van gemis of verlies tijdens de Covid-pandemie. Bij de openingsplechtigheid kwamen meer dan 100 mensen naar de Beemden.

Burgemeester Gino Debroux (L’anders): “Het is ongeveer twee jaar geleden dat we drastische maatregelen moesten nemen, de ergste sinds de tweede wereldoorlog. Maar het was ook nodig. Daarom staan we hier, om stil te staan en afscheid te nemen. Het gaat niet alleen om de overledenen, maar over sommigen die nog de gevolgen dragen van de ziekte. Dit monument is een baken om er op de gepaste manier mee om te kunnen gaan”.

Lees verder onder de foto

Veel mensen komen troost zoeken
Veel mensen kwamen naar de troostplek bij de opening

Getuigen

Schepen voor Burgerzaken Lore Fourie (CD&V) wees op de vele sterfgevallen in Landen de voorbije twee jaren, waarbij mensen in veel te kleine kring moesten afscheid nemen. Er kwamen ook mensen getuigen over hun verlies, zoals Koen Wagemans over het verlies van zijn moeder.

Schepen voor Cultuur Gary Peeters (CD&V) gaf duiding bij het ontstaan van het kunstwerk. “De stad had al een goede relatie met kunstenaar Sarah Dhont die ons in coronatijd een kunstwerk schonk, in gerecycleerd materiaal: een bank met twee ineengestrengelde figuren, die nog altijd aan het stadhuis staat. Omdat ze ons toen die ondersteuning heeft gegeven dachten wij onmiddellijk aan Sarah voor het kunstwerk in de Beemden, ook in gerecycleerd materiaal”.

Lees verder onder de foto

Woorden in het monument
Genezen en verwerken: worden opgenomen in het monument

Vijf woorden

“Het werden een aantal zuilen, wat bij mij Stonehenge oproept. Maar iedereen kan zelf een invulling geven aan het kunstwerk. Het is een non open ruimte in de open ruimte, want er staat geen dak op en er zijn geen muren. Vanaf het kunstwerk hebben we een prachtig uitzicht op de watertoren, de kerk, het woonzorgcentrum en het kasteel Oleyck. En aan de andere kan is er de beslotenheid van de Beemden, die beheerd worden door Natuurpunt.” Vijf woorden vallen op in het kunstwerk: genezen, verwerken, geloven, praten en luisteren. De eerste letter van elk woord werd in verschillende lagen gelegd, om aan te duiden dat alle lagen van de bevolking getroffen werden”.

Lees verder onder de foto

Troostplek Beemden
Luisteren en praten zijn ook belangrijk voor wie troost zoekt

Verwerking

“De rest van de letters is bruut gebleven, om te tonen hoe gewelddadig de pandemie was. Men kan zelfs een zin vormen met de woorden: Genezen, verwerken of geloven is praten en blijven luisteren”, aldus schepen Peeters.

De plechtigheid in de Beemden werd afgesloten met een drink. Er waren heel wat mensen die nog iets te verwerken hadden en nog lang bleven napraten.

 

Lees meer over