Thuis actrice Katrien de Ruysser prijst boek Kobe Lecompte aan. "Al jaren op zoek naar echte vriend"

Kobe Lecompte

Het vorige boek van auteur Kobe Lecompte uit Landen, over de problemen rond alcoholisme en hoe er tegen te vechten, is nog maar net uit of hij komt alweer met een nieuw boek. Met Ons 45 Graden maakte hij een doe- en doorgeefboek waarmee hij hoopt de relaties tussen mensen te verbeteren. “Mensen praten nog amper echt met elkaar, enerzijds zullen de sociale media daar wel voor iets tussenzitten maar dat neemt niet weg dat velen zich amper of niet echt durven open te stellen voor iemand anders, precies daaraan wil ik iets doen”, zegt Kobe. Actrice Katrien de Ruysser noemt het op sociale media een handleiding voor een goed gesprek.

In het boek staan levensvragen die moeten leiden tot een goed en eerlijk gesprek, gebundeld onder 45 thema’s,  zoals liefde, geluk en boosheid. Bij elk thema staat er een grafische illustratie van Joyce Thys die ook de cover voor haar rekening nam. “Zelf schreef ik voor elk thema een filosofische tekst over hoe ik er tegenover sta en wat ik er van denk. Onder de illustratie staat telkens een vraag. Bedoeling is dat je bijvoorbeeld met je gezin aan tafel gaat zitten en het boek telkens doorgeeft, diegene die het krijgt, kiest een thema en stelt de vraag aan één van de andere deelnemers. Ik hoop dat ze op die manier elkaar veel beter leren kennen. Praten over koetjes en kalfjes is tof maar soms moeten we als mens toch verder durven gaan en ons open stellen voor de anderen zodat we mekaar beter leren kennen. Je moet maar eens antwoorden dat het slecht gaat wanneer iemand je vraagt hoe het gaat, ze weten niet waar kruipen. Mensen zijn, doorheen de geschiedenis, volgens mij, nooit goed geweest in het zichzelf openstellen voor anderen, daar wil ik met het boek verandering in brengen.”

Al 48 jaar op zoek naar een goede vriend

Kobe schreef het boek uit zijn eigen behoefte. “Ik ben intussen 43 jaar en tot vandaag heb ik niet echt een goede vriend, dat heeft ook te maken met het feit dat ik 7 jaar op internaat zat in Brugge en de mensen die ik toen leerde kennen, wonen ver weg. Anderzijds merk ik dat het voor vele mensen in mijn omgeving moeilijk is om nog echt een goede vriend te hebben, we zijn zo met ons zelf bezig en leven allemaal veel te hectisch, we kennen elkaar nog amper en praten almaar minder met elkaar. Door sociale media, waar we elkaar dan volgen, wordt beleving een verhaal.”

Het boek van Kobe kost 22,50 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel maar ook in zijn webshop.  "Ik heb ze allemaal persoonlijk gesigneerd", besluit de auteur.