’t Wangske wordt de nieuwe naam van de kerk van Wange

Ontmoetingscentrum in kerk
De kerk staat al een tijdje leeg en is geselecteerd voor het project ‘Het eeuwige leven voor je landelijke kerk’ van de provincie Vlaams-Brabant. Dat betekent dat de gemeente op zoek gaat naar een nieuwe bestemming voor het kerkje, hierbij begeleid door PARCUM, het expertisecentrum voor religieuze kunst & cultuur.

Er is een budget van 25.000 euro te krijgen, voor de uitvoering van een herbestemmingstraject. Zoeken naar en overgaan tot een concrete herbestemming van een kerkgebouw, doet men in overleg met zoveel mogelijk belanghebbenden.

Er werd onderzocht of er voldoende draagvlak is om de Kristus-Koningkerk om te vormen tot een multifunctionele ontmoetingsplaats en of en hoe dit haalbaar is. De herbestemming van een kerkgebouw heeft immers niet alleen invloed op vlak van gebruik, maar ook inzake beheer en financiën. Het einde van het traject is voorzien voor de zomer van 2021.

De stad Landen, de kerkfabriek, Kasteelhoeve Wange, IOED Zuid-Hageland, provincie Vlaams-Brabant, Parcum en de Bende van Wange slaan de handen in elkaar maar niet zonder eerst naar de Wangenaars te luisteren. Een eerste geplande evenement kon omwille van corona echter niet doorgaan. Daarom werd er eind oktober een online enquête gelanceerd.

Wel 48% van de inwoners van Wange vulden de enquête in, 77% ging akkoord met herbestemming en 66% ging akkoord met een multifunctionele ontmoetingsplek.

Er moest ook een nieuwe naam gevonden worden. Tussen de voorstellen OC Wange, Christus Koning, De Wangste Plek, ’t Wangske en OC Chriko, werd ruim ‘’t Wangske’ gekozen

Lees meer over