Straatverlichting uit, weinig kerstverlichting en sluiting oud zwembad

30 september 2022 | 13u46 | Gepost door christian.henn…
Kerstverlichting zoals vorig jaar zal er niet zijn (Foto stad Landen)

De stijgende energieprijzen laten zich steeds meer voelen, ook voor het lokaal bestuur Landen. Net als vele particulieren, bedrijven en verenigingen heeft Landen een analyse gemaakt van de maatregelen die kunnen genomen worden om te besparen op het energieverbruik. Lichten doven en thermostaat verlagen zijn een paar voorgestelde ingrepen.

Een grote besparing zal gehaald worden uit het doven van de straatverlichting tussen 11 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens. Kerstverlichting zal dit jaar beperkt worden tot enkele sfeerpunten.

In een aantal gebouwen zal er minimaal verwarmd worden. Zo zal het zwembadgebouw volledig gesloten worden. De burelen van de sportdienst worden elders ondergebracht. Breder gezien over alle kantoren wordt gestreefd naar een optimale ruimtebezetting door het personeel, zodat vrijgekomen verdiepingen en ruimtes tot een minimale verwarming teruggebracht worden. De thermostaat zal verlaagd worden.

Er worden eveneens sensibiliserende acties ondernomen bij het personeel om op elk onnodig verbruik te letten en dit te vermijden. Dit zal onder meer gebeuren door het aanstellen van een energiecoach. Ook een aantal retributiereglementen zullen in dit kader opnieuw onder de loep genomen worden.

Lokaal bestuur Landen neemt reeds deel aan het SURE2050-traject, waar een strategisch vastgoedplan opgesteld wordt om in 2050 over een duurzaam, CO2-neutraal patrimonium te beschikken. Door de energiecrisis en de hoge prijzen was echter een actieplan om op korte termijn het verbruik terug te dringen noodzakelijk. Dit actieplan, dat goedgekeurd werd op het college van burgemeester en schepenen en werd toegelicht op de gemeenteraad, bevat hogergenoemde maatregelen die een directe impact hebben op het verbruik.

Lees meer over