Station Racour wint prestigieuze prijs, uitbaters halen award zelf af in Spanje

Station Racour
Jo Uyterhoeven en zijn vrouw Hilde, uitbaters van vakantieverblijf Station Racour in Landen, zijn met recht en reden fier. Zij wonnen de Special Award European Year of Rail 2021 en mochten die donderdag 30 september in het Spaanse Valencia in ontvangst nemen. In de meer dan 20 jarige geschiedenis van de European Greenways Association (EGWA) valt er voor de eerste keer een project uit Vlaanderen in de prijzen. “Ongelooflijk dat ons stationneke deze prijs binnenhaalt.”

Station Racour is niet zomaar een vakantieverblijf, het is een oud station langs spoorlijn 147 waar uitbaters Jo en Hilde destijds 2 oude treinwagons naartoe haalden en er vakantieverblijven van maakten, ook het stationsgebouw werd door hen verbouwd tot hun eigen woonst en een vakantiewoning. Van een kleine gebouwtje waar de spoorarbeiders terecht konden, maakten ze eveneens een vakantieverblijf, zelf noemen ze het de trekkershut. Zijn vakantiegangers heet Jo ook welkom in dezelfde sfeer want regelmatig trekt hij een pak van de spoorwegen aan om zijn gasten te verwelkomen, het fluitje inclusief. “Niet alleen wonnen we de prijs, we mochten van de EGWA ook onze award afhalen in Valencia en ons project voorstellen op hun internationaal congres over zachte wegen, mobiliteit en toerisme. Dat is toch even blozen hoor en natuurlijk zijn we daar heel fier op."

Helemaal naar Spanje

Dat ze hun prijs persoonlijk mochten afhalen in Spanje maakte het voor het koppel helemaal speciaal. "Anderzijds doet het je ook even stilstaan. Het is nu alweer 33 jaar geleden dat we het station kochten, eigenlijk een beetje bij toeval. We waren er ons toen niet van bewust dat het ons levenswerk zou worden en dat het station onze toekomst zou bepalen. We hebben het gerestaureerd aan de hand van de originele oude plannen die we in het archief van de NMBS in Namen terugvonden en in  2010 hebben we het oude werkatelier in het station helemaal gerenoveerd tot een vakantiewoning voor 5 personen. Toen ontstond ook het idee om weer sporen aan te leggen aan het station en daarop 2 oude M2 rijtuigen te plaatsen en in te richten als vakantiewoningen. Met speciaal transport werden ze vanuit Schaarbeek overgebracht. We konden ze destijds kopen aan de prijs van oud ijzer (lacht). Elk rijtuig werd ingericht voor 6 personen en beschikt over 2 slaapkamers met elk zijn eigen douche. In de leefruimte vormen de oude treinbanken de zithoek en kan je kokkerellen in een keuken met alle comfort. In de treinen liggen oude treinkostuums en kepies die onze gasten gretig gebruiken om zich helemaal in te leven in hun treinverblijf”, glundert Jo.

Lees verder onder de foto. 

Station Racour
Met een speciaal transport werden de wagons destijds naar Landen vervoerd. Foto's: Station Racour

Beste van 31 kandidaten uit 11 landen

De EGWA werd opgericht in 1997 door Europa en bestaat uit meer dan 50 lokale-, regionale- en nationale organisaties uit 16 Europese landen die allen betrokken zijn bij de ontwikkeling van trage wegen en duurzaam vervoer en die hun kennis en doelstellingen op Europees niveau willen delen. “Omdat 2021 het Europese jaar van de spoorwegen is, werd er op het internationaal congres van de EGWA een speciale Europese award uitgereikt voor een project dat trage wegen, spoorwegpatrimonium, toerisme en mobiliteit samenbrengt. In totaal waren er 31 kandidaten uit 11 Europese landen die een project indienden. De jury bestond uit 8 leden van verschillende Europese landen en kozen resoluut voor Station Racour. De Europese jury was verbaasd en gecharmeerd dat zo een lokaal project zo treffend de doelstellingen van trage wegen, spoorwegpatrimonium en toerisme perfect kon samenbrengen en dit zonder de tussenkomst van de overheid. Door onze herbestemming van het gerenoveerde station en de treinen naar vakantiewoningen zijn we er in geslaagd het spoorwegpatrimonium nieuw leven in te blazen. We hebben de spirit en de filosofie van het station terug in ere hersteld  want opnieuw zijn er mensen die met hun valies komen en gaan, zelf noemen we hen onze passanten (lacht).”

Lees verder onder de foto. 

Station Racour
Jo en Hilde gingen de award zelf in Spanje in ontvangst nemen. Foto: Station Racour.

Doet deugd in coronatijden

De award is niet alleen een pluim op het werk van Jo en zijn vrouw Hilde maar doet des te meer deugd in deze coronatijden. “Zoals voor veel collega’s en andere sectoren kende ook Station Racour een rampjaar. Het heeft ons alle moeite van de wereld gekost om niet te ontsporen door de lockdown’s en de massale annulaties in 2020. Dit jaar is al heel wat beter inzake reserveringen, wellicht onder andere omdat vakantie in eigen land heel populair werd. Helemaal gestabiliseerd is de situatie nog niet, er zijn nauwelijks buitenlandse boekingen, maar we zijn al heel blij dat we meer mensen mogen en kunnen ontvangen.”

De award krijgt alvast een speciaal plekje in het station.”Waar precies moeten we nog uitzoeken. Ik had nooit gedacht dat we op een dag naar Valencia zouden gaan om dergelijke award te krijgen, dit is gewoon zalig.Het is ook de kers op de taart, zowel Hilde als ik zelf hebben hier heel veel energie in gestoken en dan is het fijn om dat beloond te zien.” 

Lees meer over