Landen heeft geluisterd: tevreden over dienstverlening, maar betere communicatie gewenst

19 juli 2022 | 13u16 | Gepost door christian.henn…
Stadhuis Landen

Om te achterhalen wat de burgers denken over het imago van Landen en communicatie en inspraak, organiseerde het lokaal bestuur een onderzoek in samenwerking met onderzoeksbureau Indiville. Onder het motto ‘Landen luistert’, kon iedereen de hele maand mei deelnemen aan de bevraging. Wel 519 personen namen deel aan het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat Landen tevreden is over de dienstverlening, maar dat de burgers nog snellere communicatie verwachten.

Uit de enquête blijkt dat Landen als stad en als bestuur tevreden mag zijn met enkele bevindingen. Zo wonen de meeste Landenaren graag in hun gemeente en doen ze het hiermee wat beter dan het Vlaamse gemiddelde. Als grootste troeven halen ze de groene en rustige ligging, de betaalbaarheid van de woningen en de goede bereikbaarheid aan.

Ook de dienstverlening krijgt een goede score. Wie recent contact had met het lokaal bestuur was over het algemeen tevreden over de klantvriendelijkheid, de snelheid van dienstverlening en de duidelijkheid, begrijpbaarheid en volledigheid van de informatie. Wel een opvallende vaststelling in tijden van digitalisering: dienstverlening aan het loket blijft in Landen het belangrijkste contactmiddel. Het huis-aan-huis-bedeeld infoblad Licht op Landen wordt sterk gewaardeerd en is het meest geraadpleegd informatiekanaal.

Werkpunten

Daarnaast komen uit de bevraging enkele werkpunten naar boven. Zo kan het gebruiksgemak en de volledigheid van de informatie op de website beter. De nieuwere kanalen, zoals de digitale nieuwsbrief en het participatieplatform Samen Landen, moeten nog meer bekend en ingeburgerd raken. Wat doelgroepen betreft, is het aanspreken en bereiken van de jongvolwassenen een aandachtspunt. De burgers verwachten ook meer en snellere communicatie over diverse onderwerpen, en dit via meerdere kanalen. Vooral over toekomstplannen, beslissingen van het bestuur en mobiliteit en werken willen ze meer informatie.  

 Saartje Ieven (L’anders), schepen van communicatie en burgerparticipatie uit zich dankbaar naar de deelnemers: “Uit de bevraging blijkt dat men in Landen openstaat voor deelname aan inspraakinitiatieven, en dit over heel diverse thema’s.”

Bekijk het onderzoek op: www.landen.be/landen-luistert

Lees meer over