Kinderen ontfermen zich over uilen en torenvalken: "Hun bestaan is in gevaar"

uil

Net als elders in Vlaanderen werden ook in de Landense regio uilen en torenvalken geringd. Het leverde een mooi beeld op van kinderen uit Landen die zich ook het lot van de dieren aantrekken. Anderzijds zijn de waarnemingen van de uilengroepen minder mooi want de nesten waren duidelijker kleiner dan anders. 

De Uilenwerkgroep Vlaams-Brabant en Limburg is gespecialiseerd in bosuil, steenuil, kerkuil en torenvalk. Met de resultaten gaan ze, na de telling, rond tafel zitten voor een jaarlijkse evaluatie en het resultaat is minder rooskleurig dan in andere jaren. “Een nest waar men normaal zeven tot acht jongen ringde, was dit jaar maar goed voor twee tot vier jongeren”, zegt Kobe Lecompte die ook lid is van de Uilengroep in Landen.

De dieren hebben nog meer besoignes want er viel veel regen en dat wil zeggen weinig noten waardoor er weer minder knaagdieren zijn wat dan weer minder prooien oplevert voor (nacht)roofvogels. Daarnaast werden meerder velden en percelen niet gemaaid door het regenweer, wat voor hoge grassen zorgde waardoor het jagen voor roofvogels bemoeilijkt werd. Het feit dat er weinig knaagdieren waren, zorgde voor de dieren ook voor problemen, een jong eet zo’n drie tot acht muizen per nacht. 

Anderzijds is er nog hoop. “Als het weer wat meezit kan de kerkuil nog een tweede broedsel produceren tegen de late zomer. Zeker 25 procent van de uilen verkiezen ook andere broedplaatsen dan onze kasten. Die laatsten geven ons een idee van de grootte van de nesten, maar bijlange niet over de hoeveelheid broedsels en dat is een geruststellend feit”, aldus André Vanmarsenille, al jaar en dag ringer in Landen en Limburg.

 

 

Lees meer over