Kinderdagverblijf Ons Zonneke en Huis van het Kind samen geopend

2 oktober 2022 | 15u01 | Gepost door christian.henn…
Schepen Saartje Ieven bij de opening van Ons Zonneke

Het heeft twee jaar geduurd, o.a. door corona, vooraleer het kinderdagverblijf Ons Zonneke van de stad Landen kon geopend worden. Het kinderdagverblijf is nochtans al twee jaar in gebruik aan de Oscar Huysecomlaan, naast het woonzorgcentrum, maar het werd nooit officieel geopend. Tot nu. “Deze nieuwbouw is van grote waarde. Hier kunnen kinderen van baby tot kleuter opgroeien”, aldus Saartje Ieven, schepen voor Kinderopvang.

Begin van de jaren ’70 besloot de stad Landen een kindercrèche te bouwen, omdat het dringend nodig was. De moeders gingen immers uit werken. Op dat ogenblik waren er weinig andere initiatieven in Landen. Ons Zonneke werd gebouwd met plaats voor 54 kinderen. Veertig jaar lang heeft dat kinderdagverblijf goed gewerkt, maar het gebouw voldeed niet meer. Het werd ook te klein.  “Vergeten we niet dat Landen in de jaren ’70 zowat 11.000 inwoners telde, en nu 16.000. Dat betekende veel meer kinderen en lange wachtlijsten”, aldus burgemeester Gino Debroux.

Lees verder onder de foto

Kinderkoor Fameus Landen
Het kinderkoor Fameus

Alle diensten samen

Eerst werd gedacht bij te bouwen langs de oude crèche, maar uiteindelijk werd er geopteerd voor een nieuwbouw langs het woonzorgcentrum. In 2014 werd ook beslist daar het Huis van het Kind op te richten, eerst in de oude gebouwen van het OCMW, nu naast Ons Zonneke. Alle dienstverlening is nu samengebracht, en in Ons Zonneke kunnen tot 86 kindjes opgevangen worden. Na de verhuis van Ons Zonneke trok op de oude locatie het Prieeltje in de gebouwen, in afwachting van hun nieuwbouw in Hakendover.

In Ons Zonneke is plaats voor 86 kindjes, maar er zijn er 100 ingeschreven. Er zijn 23 begeleiders om de kinderen op te vangen. Deze worden bijgestaan door poetsdames en mensen in de keuken. Een hele organisatie met de kinderen in het centrum van de belangstelling.

Bij de opening knipte schepen Saartje Ieven het lint door. Achteraf mochten alle aanwezige kindjes een stuk van het lint ophangen in een boom. Het kinderkoor Fameus zorgde voor animatie.

Lees meer over