Inzetten op betaalbare woningen en voorrang verlenen aan Landenaren

Kleine Kouter Landen

De stad Landen wil een kleinschalig -, kwalitatief - en betaalbaar woonproject realiseren op de hoek van de Kleine Kouter en de Laarstraat, de bouwgrond is eigendom van de stad. Op de gemeenteraad van 28 februari werd de samenwerkingsovereenkomst tussen Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo vzw) en het lokaal bestuur Landen goedgekeurd voor het woonbouwproject in Neerwinden.

“Vlabo organiseert een wedstrijd waarbij teams van ontwerper en aannemer een project indienen conform de projectdefinitie. De ingediende projecten worden vervolgens beoordeeld door een deskundige jury aan de hand van meerdere criteria, met name de woonkwaliteit, de technische kwaliteit, de prijs, de stedenbouwkundige kwaliteit, de architecturale kwaliteiten en de duurzaamheid”, zegt burgemeester Gino Debroux (L’anders).

De aannemer, die uiteindelijk geselecteerd wordt,  zal als bouwheer optreden en verkrijgt, nadat hij beschikt over de omgevingsvergunning, recht van opstal van de grondeigenaar. De aannemer bouwt de woningen en de toekomstige kopers kopen een woning van de aannemer en kopen terzelfdertijd het bijhorend grondaandeel van de grondeigenaar.

“We willen op deze manier inzetten op betaalbare woningen en geven hierbij voorrang aan Landenaren voor hun eerste en enige woning.  We wensen ook dat deze zone ontwikkeld wordt met respect voor de bestaande bomen en leefomgeving, “ aldus Lore Fourie, schepen van Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (Cd&v).