Herdenking Blenheim Boys in Neerwinden: pas vijf jaar geleden werd hun naam bijgeplaatst op hun graf

Hulde Blendheim Boys monument Neerwinden

Er werd een herdenking georganiseerd ter nagedachtenis van de ‘Blenheim Boys’.  Zij waren de bemanning van een ‘Bristol Blenheim MK IV’, die een verkenningsvlucht uitvoerde voor de RAF op 13 mei 1940, net aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De piloten Chamberlain, Seldon en Hands stierven in de crash van het vliegtuig in Neerwinden. Zij werden pas enkele jaren geleden formeel geïdentificeerd na archiefonderzoek en werden later herbegraven op de militaire begraafplaats van Hotton.

Blenheim Boys Neerwinden

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Video file
De formatie van de ULM toestellen ging wat de mist in

De herdenking vond plaats aan de Heilige Kruis-kapel van Neerwinden en werd afgesloten met een ‘missing man’ formation door ULM van Goetsenhoven. Dit is een formatie die wordt gevormd ter ere van overleden piloten, waarbij één toestel de formatie verlaat en hoger stijgt om de gestorven piloot te eren. Maar de ULM-vliegtuigjes raakten nooit in formatie, waardoor dit wat de mist inging. (video) Bij de ULM –piloten wel een piloot uit Neerwinden: Stafke Waegeneers.

Lees verder onder de foto

Herdenking Neerwinden
Alex Bonnet, schepen Gary Peeters en Peter Vandevorst voerden het woord

Lichamen volledig verkoold

De eerste keer dat deze herdenking werd georganiseerd was in 2017 en ze vond de twee daarop volgende jaren nog plaats, maar daarna kwam corona. Peter Vandevorst, secretaris van het KNVI, de Nationale vereniging van Invalide en Verminkte Militairen van de oorlog en Alexander Bonnet, waren de hoofdfiguren bij deze herdenking.

“Ik organiseer dit. Ik ben zelf van Goetsenhoven en zo kon ik contact leggen met de ULM-club. Het is door Alex Bonnet dat alles uitgekomen is en dat nu in Hotton op vraag van de familieleden, die trouwens hier ter plaatse kwamen in 2017, de namen op de graven staan. Toen het vliegtuig neerstortte vlak bij de Heilige Kruis-Kapel is het volledig uitgebrand en de lichamen waren verkoold. Vandaar dat het zolang geduurd heeft om hen te identificeren. Diezelfde dag werden er immers zeven dergelijke toestellen door de Duitsers neergehaald”, vertelt Peter.

Lees verder onder de foto

Bristol Blenheim
Een schets van het toestel waarmee ze crashten

Uit de UK en Nieuw-Zeeland

Alexander Bonnet vertelde meer details over zijn onderzoek: “Vijf jaar geleden kwam hier een herdenkingsplaat. Die werd ingehuldigd in aanwezigheid van familieleden van de inzittenden uit Groot-Brittannië en Australië. Hun vliegtuig was op 13 mei 1940 opgestegen in Frankrijk om in de regio Maastricht verkenningsvluchten uit te voeren. Ze kregen echter de volle lading van de Duisters en hun brandend toestel stortte neer in Neerwinden. Anonieme lichamen werden in 1955 ontgraven en naar Hotton overgebracht, in anonieme graven. Pas na 9 jaar onderzoek konden ze geïdentificeerd worden in 2014.”  Het ging om piloot Croydon Jelfs Chamberlain uit Nieuw-Zeeland,  sergeant observator navigator George Edward Seldon, en radio-operator mitrailleur Frank Hands, beiden uit het Verenigd Koninkrijk. Vandaar dat op de plechtigheid naast het Belgisch Volkslied ook dat van Groot-Brittannië en Australië weerklonk.

Daarna legde het gemeentebestuur van Landen bloemen neer aan het graf en was het wachten op de ULM-toestellen.

Zie foto hieronder

Site H Kruis-Kapel Neerwinden
De herdenkingssite rond de kapel van Neerwinden

Lees meer over