24 uur van Bindkracht zijn essentieel voor budget van de vzw: fietsen rond Landen en naar Straatsburg

8 september 2022 | 11u04 | Gepost door christian.henn…
24 uur fietsen voor de vzw Bindkracht

Op vrijdag  9 en zaterdag 10 september loopt de 24 uur van de vzw Bindkracht. Centrum van de activiteiten is de villa van de vzw aan de Steenweg op Sint-Truiden 415 in Walshoutem-Landen, maar de activiteiten spelen zich af in heel de regio rond Landen en er wordt zelfs tot Straatsburg gefietst. “Het succes van deze activiteit     betekent de grote sloef geld voor onze werking”, zegt verantwoordelijke Nadia Quintens.

“Wij zijn een warme thuis voor dertien mensen met een beperking, die er 24 uur op 24 uur verblijven. In Vlaanderen zijn er 18.000 mensen die nog wachten op een zorgbudget, hoewel ze er recht op hebben. Het duurt soms jaren voor die budgetten vrijkomen. Wij willen solidair zijn en hebben een aantal mensen opgenomen die geen zorgbudget hebben. We hebben drie mensen in huis zonder zorgbudget en drie met een veel te laag budget. Dit betekent dat we jaarlijks 100.000 euro moeten ophoesten, in afwachting dat die budgetten ooit vrijkomen. En dit event is daar zeer belangrijk in”, vertelt Nadia.

Lees verder onder de foto

Bindkracht Landen
Ambiance bij Bindkracht

Fietscafé

De activiteiten starten op vrijdagavond om 18 uur en lopen tot de zaterdag rond 21 uur. Uiteraard is iedereen al die tijd welkom ook gewoon om iets te drinken in de villa van de vzw Bindkracht. Op zaterdagnamiddag is er een optreden gepland.

Op 9 en 10 september kan iedereen mee fietsen op de prachtige parcours die uitgestippeld worden rond Landen. Men  kan kiezen voor verschillende lussen van 100 km, een mooie kastelentocht van 50 km, een gezinstocht van 25 km. Er is ook een mountainbike- graveltocht uitgestippeld. “Dat is wat wij het fietscafé noemen. Er zijn fietsers die de nacht doen, anderen fietsen overdag. In het café is er pastabuffet en drank te verkrijgen, en uiteraard ook rijsttaartjes voor de fietsers”, zegt Nadia.

Lees verder onder de foto

Fietstocht naar Straatsburg Landen
De deelnemers aan de fietstocht naar Straatsburg

Naar Straatsburg

Een tweede circuit is de fietstocht naar Straatsburg in 24 uur. Journalisten Rob Heirbout en Bart Schols, doen hun stunt van 2019 nog eens over en fietsen naar Straatsburg met een groep van 24 mensen.

“Rob Heirbout doet er nog een schepje bij, want hij vertrekt om 1 uur ’s nachts op zaterdag vanuit het Europese Parlement in Brussel, samen met 6 anderen. Ze doen dus 60 extra kilometers tot in Landen, waar ze samen met de anderen om 4 uur vertrekken richting Straatsburg”, vertelt Nadia

Bart Schols is peter van de organisatie en de zoon van Rob Heirbout is één van de bewoners bij Bindkracht. “Door mijn schouders onder dit project te zetten, kan ik iets terugdoen voor het personeel van Bindkracht, dat ervoor zorgt dat mijn zoon de allerbeste zorg kan krijgen”, zegt Rob Heirbaut. “Ik ken Straatsburg door mijn werk als Europa verslaggever. De meeste mensen weten dat het Europees Parlement er elke maand vergadert, maar het is een heel mooie stad. De fietstocht ernaar toe wordt ook prachtig, via de Ardennen en langs het dorpje Schengen in Luxemburg, waar Europese geschiedenis geschreven is. Er fietst trouwens een expert inzake Europese geschiedenis mee naar Straatsburg: de Gentse professor Hendrik Vos”.

Lees meer over