Zorghoeve ontfermt zich over 20-tal in beslag genomen honden: “De volwassen dieren waren ondervoed, de pups niet”

Zorghoeve

In de Zorghoeve in Kortenaken ontfermen ze zich over een twintigtal honden die vorige week in Langdorp in beslag werden genomen. “Het gaat zowel om volwassen dieren als pups”, zeggen uitbaters van de Zorghoeve Iris Cornelis en Mark Dekeyser.

Het gaat om 14 Amerikaanse Bulldogs, waaronder vijf puppy's, een Husky en zes Chihuahua’s, waaronder ook 2 zeer jonge pups.  Er zouden ook enkele kadavers aangetroffen zijn, maar dat nieuws werd ons niet bevestigd. 

“Wanneer de politie zo’n inval en inbeslagname doet, komen de dieren vaak bij ons terecht. Zowel de Husky als de Buldogs waren ondervoed, de puppy’s waren wel in goede gezondheid. We merkten wel een aantal genetische afwijkingen op bij de dieren en ook een van de Buldogs heeft een aantal zware operaties nodig. Niet alleen aan de knieën, waarschijnlijk doordat hij vroeger zijn gewrichtsbanden scheurde, maar ook een bol in zijn heup moeten aangepakt worden. Dat kost veel geld en , aangezien de operaties in verschillende stappen moeten verlopen, volgt er nadien een zware revalidatie voor het het dier.  Op dit moment zijn we nog in gesprek met Dierenwelzijn, maar het is goed mogelijk dat we dit zelf zullen moeten bekostigen”, zeggen de uitbaters.  

Lees verder onder de foto. 

Zorghoeve
De volwassen dieren waren ondervoed, de pups niet.

Of dieren terug mogen naar eigenaar wordt nog onderzocht

Of de dieren al dan niet nog terug gaan naar de eigenaar hangt af van Dierenwelzijn. "Nadat die de eigenaar gehoord heeft, doen ze pas een uitspraak hierover. Dat kan tot een maand of langer duren. In sommige gevallen mogen de dieren terug naar de eigenaar, maar vaak worden ze naar het asiel gebracht ter adoptie. Gelukkig hadden we net plaats omdat er een aantal honden werden geadopteerd. Of het hier al dan niet om broodfok gaat, is een vraag die ik niet moet beantwoorden maar er waren in elk geval veel teefjes onder de honden.”

Lees meer over