Nieuwe gasleiding door Glabbeek en Kortenaken vangt protest van klimaatorganisaties

Is een nieuwe leiding dan overbodig, ook al kan die dienen voor waterstoftransport als energiebron van de toekomst?

Fluxys Belgium plant de aanleg van een nieuwe leiding voor gas en waterstof tussen Glabbeek, Kortenaken en Halen om voldoende capaciteit in het net te hebben voor de aanvoer naar regio Limburg en om klaar te zijn voor waterstoftransport. Maar drie klimaatorganisaties tekenen toch beroep aan.

Fluxys profileert zich voortrekker van de energietransitie in ons land.  Daarom legt ze de leiding aan zodat ze klaar is voor waterstoftransport. Op die manier kan de leiding omgeschakeld worden naar waterstof zodra de volumes op de markt dat zullen vragen.

Drie natuurverenigingen Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Dryade tekenden wel beroep aan. Maar vorige zomer keurde de Vlaamse Regering het plan nog goed voor de leiding van 19 kilometer, die ook doorheen Kortenaken en Geetbets zal lopen. De gasleiding moet ervoor zorgen dat de provincie Limburg niet meer afhankelijk is van Nederland voor aardgas. Volgens de klimaatverenigingen is de leiding overbodig want ze denken dat het ervoor zal zorgen dat we langer gas zullen blijven gebruiken in plaats van over te schakelen op groene alternatieven, alhoewel waterstof toch ook een groen alternatief is.

Lees meer over