Hondenkwekerij ‘De Rectorijhoeve’ verliest erkenning: 280 honden en een hoop puppy's moeten elders onderdak krijgen

kwekerij
Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft de erkenning ingetrokken van ‘De Rectorijhoeve’, een beroepskwekerij voor honden in het Vlaams-Brabantse Kortenaken. 

Tijdens verschillende controles werden eerder al meerdere overtredingen vastgelegd. Er werden verschillende maatregelen opgelegd, maar daar werd onvoldoende aan voldaan. Daarom heeft Weyts uiteindelijk de erkenning van de hondenkwekerij ingetrokken. “Wie dieren niet goed kan verzorgen of huisvesten, kan geen dieren houden”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts (N-VA).

Sinds Dierenwelzijn overgedragen werd naar Vlaanderen wordt het stap voor stap uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid. Het sluitstuk van het kordate beleid voor meer dierenwelzijn is handhaving. Dierenminister Ben Weyts heeft stap voor stap werk gemaakt van meer controles en strengere straffen. Omdat er meer controles zijn, lopen er ook steeds meer mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen tegen de lamp. Weyts aarzelt niet om ook erkenningen van kwekers in te trekken. Zo verloren eerder dit jaar al 3 kwekers hun erkenning.

Weyts heeft nu ook de erkenning ingetrokken van ‘De Rectorijhoeve’: een beroepskwekerij voor honden in het Vlaams-Brabantse Kortenaken. Het gaat niet om een kleine speler: bij de laatste controle waren er ongeveer 280 honden aanwezig, puppy’s in nesten niet eens inbegrepen. De intrekking kwam er pas na meerdere controles en na meerdere maatregelen, waar niet of te weinig aan voldaan werd. Er zijn verschillende inbreuken aan het licht gekomen.  Zo was er een gebrek aan (proper) drinkwater, kon een deel van de honden nooit naar buiten en was er sprake van een gebrekkige huisvesting. De hokken waren donker en nat en er waren onvoldoende zachte ligplaatsen voorzien voor de honden. Daarnaast werd de kwekerij ook onvoldoende bezocht door de contractdierenarts. ‘De Rectorijhoeve’ verloor dus de erkenning én er is ook een verbod van twee jaar: in die periode kan er geen nieuwe aanvraag ingediend worden.

“Door het aanwerven van extra controleurs slagen we er ook in steeds meer controles uit te voeren en dierenverwaarlozing of -mishandeling tegen te gaan”, zegt Dierenminister Weyts. “Dankzij de waakzaamheid van onze Inspectiedienst en van lokale politie slagen we erin in te grijpen waar nodig”.

Lees meer over