Gesneuvelde bemanning van gecrashte bommenwerper herdenken met plechtigheden en kippenfestijn

Foto: Johnny Fets

De Vaderlandslievende Vereniging NSB, Groot Kortenaken houdt op zaterdag 20 augustus een herdenkingsplechtigheid voor de bemanningsleden van een Wellington bommenwerper die in de nacht van 24 op 25 augustus 1942 in Kersbeek crashte.

Het is al de 30ste keer dat de herdenking wordt georganiseerd en dit jaar heeft het een extra cachet aangezien het precies 80 jaar geleden is dat de bommenwerper neerstortte.

Drie van de vijf bemanningsleden overleefden de klap niet, met name Sergeant Neville Charles Holdaway, de 20-jarige Sergeant Keith Lash Matthews en de 28-jarige Flight Sergeant (Pilot) Harry Thompson.

De twee anderen, sergeant Lesley S.Magenis en sergeant Basil Henry, konden zich, met behulp van hun parachute, in veiligheid brengen maar zij stierven uiteindelijk in krijgsgevangenschap.  

Programma

Om 9 uur worden geïnteresseerden verwacht in C.C. Servaes (Kersbeekdorp 16, Kersbeek) en een half uur later gaat het per bus naar de plaats van de crash. Mensen die liever met hun eigen auto gaan, kunnen de bus volgen, richting Potaardestraat.

Om 9.45 uur is er dan een bloemenhulde, gevolgd door het spelen van The Last Post en het Belgisch volkslied.

Om 10.30 uur is er een herdenkingsmoment voor de verongelukte piloten en ook voor alle gesneuvelden uit beide wereldoorlogen en om 11 uur trekt een stoet naar de begraafplaats aan de kerk. Daar volgt een plechtig eerbetoon en een bloemenhulde aan de graven van de gesneuvelde piloten.  

De plechtigheid wordt afgesloten met een kippenfestijn waar je ter plaatse van kan genieten of thuis want er is ook een take-away alternatief.

De vereniging roept de bevolking op om die dag de Belgische vlag buiten te hangen.

Lees meer over