Ferm Thuiszorg organiseert eerste Boerenmarkt in Den Hof: "5 tot 12% thuiswonende ouderen is ondervoed"

Ferm Den Hof

In Den Hof van de dagopvang die Ferm Thuiszorg in Waanrode, deelgemeente van Kortenaken, uitbaat, gaat op vrijdag 15 september een eerste Boerenmarkt door. Ferm wil met het initiatief het belang van gezonde voeding en voldoende sociaal contact voor kwetsbare mensen onderlijnen.

Volgens een onderzoek van de KU Leuven lijden 5 tot 12% van de thuiswonende ouderen aan ondervoeding. Voor een gemeente als Kortenaken, met 23% 65-plussers, gaat het al gauw om bijna 200 personen.

 “De gevolgen van ondervoeding zijn niet gering: algemene zwakte, spierverlies, infecties en zelfs hospitalisaties en sterfte. Leeftijd, eenzaamheid, te eenzijdige voeding en mobiliteitsproblemen die verhinderen om boodschappen te doen, zijn gekende risicofactoren voor ondervoeding. Daarom besteden de verzorgenden van Ferm Thuiszorg veel aandacht aan gezonde voeding en eetlust. Zowel bij mensen thuis als in de dagopvang koken ze elke dag met verse ingrediënten”, zegt persverantwoordelijke Caroline Audoor.

Met het nieuwe initiatief wil Ferm ouderen, jongeren en buurtbewoners samenbrengen rond vers lokaal voedsel. “Zorgbehoevende cliënten van Ferm Thuiszorg uit Kortenaken, Bekkevoort en Linter zullen, samen met hun verzorgenden, de allereerste boerenmarkt bezoeken die voorzien is van banken en rustpunten. De straat wordt ook verkeersvrij gemaakt tussen 14 en 18 uur.”

Dat wil niet zeggen dat anderen niet welkom zijn, integendeel. “De Boerenmarkt is er niet alleen voor zorgbehoevenden ouderen, maar voor alle buurtbewoners van 0 tot 99 jaar uit Waanrode en de omliggende dorpen. Daarom zijn er ook speeltuigen,  kindergrime, een springkasteel en petanque voor de oudere speelvogels. De Boerenmarkt zorgt voor buurtvervlechting en biedt de oudere bezoekers een echte beleving. De grootste wens van ouderen is gewoon deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk gebeuren, samen met iedereen.”

De markt start om 14.30 uur in Den Hof aan de Halensebaan 59 in Waanrode. “Bedoeling is verder uit te groeien tot een buurtplek waar elke maand lokaal lekkers wordt aangeboden, met vanaf 28 september ook een afhaalpunt van de Buurderij uit Geetbets.”

.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play