Voortaan geen begrafenis of bijplaatsen urne mogelijk op zaterdag

De begraafplaats in Hoegaarden

De gemeenteraad van Hoegaarden heeft een nieuw reglement goedgekeurd waarbij op zaterdag op de begraafplaats geen ter aardebestelling, asverstrooiing of bijplaatsing van een urne mogelijk is.  Dit kan ook niet op zondagen en wettelijke feestdagen.

“In het vorige reglement moest de begrafenis of crematie plaats vinden binnen de vier dagen na het overlijden. Dat reglement valt nu weg. Men kan alle dagen begraven worden of bijgeplaatst worden, ten minste voor 16 uur, maar niet meer op zaterdag”, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers. (CD&V)

“Een lijkdienst op zaterdag is nog perfect mogelijk, maar dan zal moeten gewacht worden tot de maandag voor de plechtigheid op de begraafplaats”, aldus de burgemeester. Dit betekent dus dat er op zaterdag geen gemeentepersoneel moet betaald worden.

Het gemeentebestuur beslist in elk geval over dag en uur van de begrafenis. Er moeten minstens 24 uren verlopen tussen het overlijden en de begrafenis.  Omwille van de vrijwaring van de openbare gezondheid kan deze termijn worden ingekort.

Lees meer over