Vergunning voor 8 appartementen op plaats van iconisch bruin café Brem geweigerd

24 augustus 2022 | 11u36 | Gepost door christian.henn…
Café Brem aan de Stoopkensstraat

Het schepencollege van Hoegaarden heeft de aanvraag voor de bouw van 8 appartementen op de locatie van het vroegere bruine café Brem in de Stoopkensstraat in Hoegaarden geweigerd. Een iconisch bruin café dat nog steeds in Hoegaarden, waar er nog slechts twee echte cafés over zijn, gemist wordt. “De aanvragers hebben de afspraken niet gerespecteerd”, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers. (CD&V)

Bij het college van burgemeester en schepenen werd de aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend door Goup Moureau NV. Kort omschreven ging het over het afbreken van de huidige bebouwing, mits behoud van de gevel van café Brem en het bouwen van 8 appartementen met aanleg van 11 parkeerplaatsen

“Bij het openbare onderzoek zijn er bezwaren ingediend. Dit ging vooral om de diepte van het nieuwe gebouw. Er werden na die bezwaren afspraken gemaakt, maar de aanvragers zijn met hun plannen enkele meters verder gegaan dan de toegelaten afstand. Met de gevel was er geen probleem, die blijft staan. Maar de buurt had problemen met de diepte. De aanvragers kunnen nog wel een nieuw ontwerp indienen en dan volgt er een nieuw openbaar onderzoek”, aldus de burgemeester.

Het pand werd verkocht vorig jaar. “Wij sloten op 28 februari 2020 en het heeft een tijd geduurd maar na onderhandelingen werd het pand einde vorig jaar definitief verkocht aan een Leuvense groep. Ik had uiteraard liever gehad dat het een café bleef, maar uiteraard moet men bij verkoop eerst aan zaken denken”, vertelde voormalig eigenaar Tim Rimanque bij de verkoop.

Lees verder onder de foto

Bierdrinkers in café Brem
Een iconische foto van Hoegaardse bierdrinkers in een iconisch café

Bare Brem

Op 28 februari 2020, juist voor de eerste lockdown, sloot het laatste authentieke bruine café van Hoegaarden de deuren, met een afscheidsfuif. Het bruine Café Brem  heeft een hele geschiedenis. Op het kadaster werd in 1933 de verkoop van het pand geregistreerd door landbouwer Adolphe Virgile Vanhagendoren aan handelaar Lambert Michiels. De benaming Café Brem verwijst naar de voormalige eigenaar, Lambert Michiels, die bremstruiken sneed om er bezems van te maken. Bare Brem werd al snel zijn bijnaam. Na Bare namen Emile Michiels en Hilda Alen het café over gedurende 24 jaar. Sinds 1989 deden Robert Michiels en Sonia Blocquiau het café, geholpen door moeder Hilda, tot in 2005 Patrick Ladangh het voor een paar jaren overnam. Daarna nam Tim Rimanque in 2008 de fakkel over. Tot in 2020 het café definitief stopte.

Zie foto hieronder

Café Brem biermuseum
Café Brem was ingericht als een klein biermuseum

Lees meer over