Petanque speel je niet alleen in het zuiden maar ook net over de taalgrens, nu nog de pastis

30 mei 2022 | 14u46 | Gepost door christian.henn…
De oude voetbalkantine wordt een beachbar

Het verhaal van Den Repos, de voormalige voetbalkantine van jeugdhuis de Klup in Zétrud-Lumay vlak over de taalgrens, is toch merkwaardig. Eerst was het een voetbalkantine, vervolgens Den Repos een halte langs het toeristische Ravel-fietspad, maar toen de Klup er in 2019 definitief uit wegtrok, raakte het in verval. Nu wordt het een beachcafé, vlak naast de visvijver van de gemeente Hoegaarden. Hoegaardiers hebben dit deel van Wallonië steeds beschouwd als een stukje Hoegaarden.

Het gebouw en de grond was, trouwens zoals de visvijver,  eigendom van de gemeente Hoegaarden. Den Repos werd tijdens de coronaperiode online verkocht voor 60.750 euro, terwijl het goed met kantine en 10 are grond geschat was op 15.000 euro. De gemeente Hoegaarden was tevreden, want de verkoop bracht viermaal zoveel op als geschat. Die 60.750 euro was al een behoorlijk bedrag voor een platen hok, waar nauwelijks nog iets goed aan is.

Achteraf werd het door de nieuwe eigenaar opnieuw te koop aangeboden, op een bepaald ogenblik werd zelfs 225.000 euro gevraagd. Hoeveel het uiteindelijk van de hand ging is niet geweten. De nieuwe Waalse eigenaar wil er tegen de zomer een beachbar van maken en petanqueterreinen aanleggen. Ruimte genoeg rond de kantine. Het krijgt de welluidende naam ‘La Plage’. De eerste werkzaamheden zijn al gestart.

Lees verder onder de foto

Voldoende ruimte rond de kantine Hoegaarden
Plaats genoeg voor petanque rond de kantine

Voetbal de Klup

Het verhaal van de voetbalkantine begon in 1974 toen jeugdhuis de Klup op gronden van de Grand-Pont suikerfabriek, in Wallonië, een kantine bouwde, en een voetbalterrein aanlegde. In 1978 moest het voetbalveld plaats  ruimen voor een vijver. Onderhandelingen met de Grand-Pont suikerfabriek werden afgerond en de kantine bleef gespaard, dankzij een insprong van de vijverberm. Het voetbalveld werd hogerop heraangelegd. In 1984 ging de Klup onderhandelen met het Bestuur der Wegen van Waals-Brabant over het geplande Ravel-fietspad, om een weg in gewapend beton te krijgen tot aan de kantine en het voetbalterrein, en dat lukte.

Lees verder onder de foto

De kantine naast de vijverberm Hoegaarden
De oude voetbalkantine naast de vijverberm

Den Repos

In juli 1985, na de sluiting van de suikerfabriek, besliste de gemeente Hoegaarden deze site, op Waals grondgebied aan te kopen, met dus de kantine, de vijver en het voetbalveld. In de beginjaren van de vrije radio’s maakte Vrije Radio Tienen gebruik van de gebouwen van de Klup naast de kantine om vrij te kunnen uitzenden vanuit Wallonië.

In januari 1993 werd de voetbalkantine, na het stoppen van de voetbalactiviteiten, heropend als Den Repos, waar een hobbyclub actief was en dat bleef tot in 2019. Voor de Klup was Den Repos zowat een buitenverblijf. Begin 2019 werden alle activiteiten van Den Repos overgeheveld naar het jeugdhuis zelf. In december 2019 besliste de gemeente Hoegaarden  de gronden en Den Repos te verkopen .

Lees meer over