Oud-raadslid Cisca van Esch overleden op 91-jarige leeftijd

28 maart 2022 | 10u59 | Gepost door christian.henn…
Cisca Van Esch Hoegaarden

Voormalig OCMW-raadslid en gemeenteraadslid Cisca Van Esch is overleden op 91-jarige leeftijd. Ze was van 1976 tot 2006 politiek actief bij CVP en CD&V. Ze was al die tijd OCMW-raadslid en enige tijd gemeenteraadslid.

Cisca kwam uit de vrouwenbeweging KAV op de lijst bij de verkiezingen in 1976, (foto) het jaar van de fusies en van de intrede van een groot aantal vrouwen in de lokale politiek. Als OCMW-lid verzorgde ze de sociale contacten, dienstbetoon en werking van diensten zoals het oude rusthuis. Ze was betrokken bij, en legde de eerste steen, voor het huidige woonzorgcentrum. Een zo lange periode van stille politieke actie is zelden gezien.  In november 1982 kwam ze even in de gemeenteraad als opvolgster voor Fernand Hardiquest, maar in januari daarop ging ze alweer naar het OCMW. In 1984 kon ze weer naar de gemeenteraad, in opvolging van Willy Van Oversteyns, maar ze verkoos in het OCMW te blijven. In 1989 kwam ze weer in de gemeenteraad, maar het OCMW had steeds haar voorliefde.

Parochie

Tot bij de verkiezingen van 2006 bleef ze onverzettelijk actief . Onvermoeibaar stond ze op de bres voor sociaal welzijn en caritas. Talrijk zijn de missiewerken die haar steun genoten. Cisca bleef tot voor kort een steunpilaar voor de parochie. Ze was lector bij kerkdiensten, voorzitter van Samana/Ziekenzorg en lid van andere organisaties. Cisca van Esch legde haar beroepservaring als medisch secretaresse in de schaal. Ze was ook met haar al eerder overleden echtgenoot Miel Billen actief in het oude parochiecentrum.

Cisca woonde ter hoogte van het Schip in Nerm, maar ze was de jongste jaren vanuit Nerm verhuisd naar het woonzorgcentrum in Hoegaarden.

Lees meer over