Moutgaarden brouwt speciale herfsteditie Gorgonius in de brouwerij van Vissenaken

Geert en Kris aan het werk
Moutgaarden, het bierproject van Outgaarden, brouwt een speciale herfsteditie van de Gorgonius Tripel in Vissenaken. Het bier zal waarschijnlijk gelanceerd worden op de eerste Moutgaardse bierfeesten, meteen ook de viering van het tweejarig bestaan van het lokaal Outgaardse bierproject.

“De relance van festiviteiten en dorpsevenementen in onze contreien vertaalt zich in een stijgende vraag naar onze bieren.  Onze voorraad  Gorgonius Tripel slinkt dermate, dat we naast ons reguliere brouwcircuit van brouwsels van 2000 liter bij  brouwerij Pirlot, nu ook simultaan gaan brouwen op een kleinere schaal van 500  liter in Brouwerij Vissenaken bij Rudy Scheys (foto)”, zegt Yves Willems van het Moutgaarden Brewing Team.

Lees verder onder de foto

Rudy Scheys

“De receptuur van onze Gorgonius wordt op enkele kleine nuances na niet gewijzigd. Maar we gaan ervan uit dat louter vanwege de andere brouwinstallatie en bijgevolg ook het langere brouwproces, het bier toch net iets anders gaat smaken.  Het bier krijgt daarom ook een speciaal label: Special Autumn Edition  of Herfst Editie”, vervolgt Yves.

Brouwerij in Vissenaken

“Brouwen in Vissenaken op middelgrote schaal (foto ) biedt enkele voordelen en is voor Moutgaarden  weer een stapje in de goede richting om naar een nog beter streekproduct te evolueren.  De stap van een hobbybrouwsel van 50 liter naar  brouwsels van 2000 liter is iets te groot. Logischerwijze is een tussenstap  een slimme keuze om risico’s te bepreken. Fluctuaties in de vraag kunnen ook beter worden opgevangen. Last but not least, brouwen we in onze achtertuin en mogen we zelf mee brouwen. Dat is niet alleen leuk, maar op die manier  kunnen we veel korter op de bal spelen om onze bieren te optimaliseren. De samenwerking met brouwerij Pirlot blijft gewoon doorlopen. We zijn zeer benieuwd naar het resultaat. De herfst of Autumn Edition van Gorgonius Tripel zal midden oktober klaar zijn”, besluit Yves.

Lees verder onder de foto

De brouwerij in Vissenaken

Geschiedenis

Bij het brouwen in Vissenaken waren onder andere Kris Hendrickx, Geert Clément en Yves zelf present.   Geert Clément, de man naar wie de bieren van Moutgaarden eerst genoemd werden. De bieren van Moutgaarden kenden immers een moeilijke start door de verplichte naamsverandering. Het Moutgaarden Brewing Team werd verplicht een andere naam te zoeken voor de blonde Clementus Moutgaarden, omdat er in Herzele al een bier ‘Clément’ bestond. Voor het Tripel bier werd de naam Gorgonius Tripel gekozen, na een queeste, en voor de nieuwe naam van de blonde ale werd zelfs een hele verkiezing georganiseerd: dat werd Genieke 107.

Geert tijdens het brouwen

Lees meer over