Honden, katten, kippen en een hamster worden gewijd: ze mochten achteraf naar de kerk

25 september 2022 | 10u49 | Gepost door christian.henn…
De kippen waren er als de kippen bij

Zondagvoormiddag was er een dierenwijding aan de Sint-Franciscuskapel in de Doelstraat in Hoegaarden. Ditmaal geen ezel of paard, maar wel de gebruikelijke huisdieren: honden en katten. De honden bleven wel op een afstand aan de overkant van de straat. Dit om al te veel geblaf in de buurt van katten te vermijden. Na de wijding mochten de eigenaars met hun huisdier naar de kerk.

De wijding werd geleid door pater Nepo, de huidige parochieverantwoordelijke en door André Stockmans, de mombaarvader en leider van het Genootschap van de XII apostelen.

De Sint-Franciscuskapel in het beschermde prieeltje over de gemeenteschool in Hoegaarden heeft nog maar een korte geschiedenis als kapel. In mei 2003 pakte voormalig parochieverantwoordelijke Liesbeth Goris uit met de idee, om van het prieeltje dat achter in de pastorietuin staat, een kapel te maken.

Lees verder onder de foto

De Sint-Franciscuskapel Hoegaarden
De Sint-Franciscuskapel in het prieeltje

Franciscus van Assisi

“Franciscus van Assisi is één van mijn lievelingsheiligen. Hij kwam op voor de armen, en weigerde elke klassieke regel te volgen. In eerste instantie hadden we aan Arnoldus, de patroonheilige van de bierbrouwers gedacht, maar we vreesden dat het te commercieel zou worden en dat de kapel zou ingeschakeld worden in het toeristische circuit van Interbrew”, vertelde Liesbeth toen.

Het Prieeltje werd op vier oktober 2003 officieel ingehuldigd als Sint-Franciscuskapel. In de kapel prijkt een zittend beeld van Franciscus van Assisi van de hand van pater Rik Van Schil, die in Vaalbeek een kunstencentrum heeft. Er werden nieuwe abstracte glasramen voor de kapel gemaakt door Jan Goris uit Brussel. De realisatie van de kapel wass een initiatief van de nieuwe pastor Liesbeth Goris. Monseigneur De Bie, hulpbisschop van Mechelen kwam de kapel inwijden. Achteraf werd de traditie van de dierenwijdingen ingevoerd.

Lees verder onder de foto

Honden op dierenwijding Hoegaarden
De honden bleven op veilige afstand aan de overkant van de straat

Verkoop pastorie?

Dit prieeltje en dus ook de kapel behoren tot de voormalige herenwoning in de Pastorijstraat die ooit toebehoorde aan één van de grote bierbrouwers uit het verleden: Carolus Van Nerum. In 1831 kocht de gemeente dit gebouw om er de pastorie van te maken, maar nu heeft de gemeente, ondanks veel tegenkanting, plannen om de pastorie te verkopen. En daar hoort ook het prieeltje of de Sint-Franciscuskapel bij.

Zie foto hieronder

Hamster dierenwijding Hoegaarden
De hamster kwam toch even piepen

Lees meer over