Het geheim om 75 jaar samen te zijn: ‘Niet naast de pot pissen’

27 augustus 2022 | 15u40 | Gepost door christian.henn…
Het albasten huwelijkspaar met het gemeentebestuur

Louis Dewit (95j) en Maria Duerinckx (96j), beiden afkomstig uit Vertrijk, vierden in het woonzorgcentrum Villa Hugardis in Hoegaarden hun ‘albasten bruiloft’, of 75 jaar getrouwd, een zeldzaamheid in de regio. Louis gaf ons meteen het geheim mee om zolang samen te zijn: ‘Niet naast de pot pissen’. Het albasten echtpaar kreeg twee kinderen, drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Louis en Maria hebben altijd in Vertrijk-Boutersem gewoond, maar zes jaar geleden kwamen ze naar het woonzorgcentrum in Hoegaarden. “Ik had nochtans bindingen met Hoegaarden, want ik heb er 30 jaar gewerkt in de bakkerij Vandenneucker, tot ik rond mijn 50ste invalide werd. Mijn vrouw die ook van Vertrijk was is daar nooit willen weggaan, hoewel ik een huis in Hoegaarden in het oog had”.

“Maar allebei naar elkaar luisteren is ook één van de belangrijke principes om lang samen te blijven. Van beide kanten moet er begrip zijn”, lacht Louis, die zich nog levendig de tijd herinnert dat hij met zijn vrouw ging dansen. “Dat was onze hobby, drie namiddagen per week, in Wommersom en in Neerlinter. Ik ben dat blijven doen tot mijn 85ste, maar toen wilde mijn knie niet meer mee. Mijn vrouw is nog wel even verder blijven dansen. Wij gingen altijd samen ergens naartoe. Nu kijken we veel televisie, maar in het woonzorgcentrum zijn er heel wat activiteiten”, besluit Louis.

Het werd een feest in de refter van het woonzorgcentrum. De burgemeester en de schepenen kwamen ter plaatse om het albasten echtpaar felicitaties over te brengen van de Koning en uiteraard van het gemeentebestuur. “Jullie zien er allebei nog heel jong uit”, aldus de burgemeester. “Ja, maar alleen aan de bovenkant”, reageerde Louis.

Lees meer over