Eredeken Joris Hardiquest uit Tienen werd volledig vrijgesproken van fraude: zus Godelieve reageert in zijn plaats

13 september 2022 | 16u19 | Gepost door christian.henn…
Joris en Godelieve Hardiquest

Kort voor Palmzondag dit jaar overleed Joris Hardiquest voormalig deken en pastoor van Tienen. Sinds 2013 liepen tegen hem beschuldigingen van fraude, maar hij heeft hier nooit op willen reageren. “Hij zou zelfs niet op zijn vrijspraak gereageerd hebben, maar nu doe ik het in zijn plaats”, zegt zijn zus Godelieve Hardiquest, voormalig schepen in Hoegaarden. 

“Jarenlang werd mijn broer beschuldigd van duistere praktijken door drie ‘klokkenluiders’ van, de H. Hartparochie. Daar is jarenlang over geprocedeerd van in 2013. Advocaten en gerecht werden ingeschakeld, maar mijn broer heeft het altijd laten begaan. Hij was daar wel zeer bedroefd over, hoewel hij zeker was van zijn onschuld. Alles komt wel goed, zei hij altijd”.

Lees verder onder de foto

Deken Joris Hardiquest Tienen
Joris Hardiquest aan het werk

Hof van Beroep

“Intussen is mijn broer overleden en kan hijzelf niet meer reageren om mee te delen dat de zaak definitief afgesloten is en hij over de hele lijn is vrijgesproken. Er kwam hierover in augustus een uitspraak door het Hof van Beroep in Brussel”, aldus Godelieve.

“Ik doe het nu in zijn plaats en ik wil de ‘klokkenluiders’ bedanken om gedurende zoveel jaren een doodbrave mens en zijn omgeving zoveel verdriet aan te doen. Hij zou het niet gedaan hebben, maar ik vind het mijn plicht om te reageren”, aldus Godelieve Hardiquest die wel niet in detail wilde ingaan over de door de klokkenluiders geuite beschuldigingen. “Het ging gewoon om drie misnoegde leden van het kerkbestuur, die omwille van kerkelijke reorganisaties naast een postje vielen en zo weerwraak wilden nemen”, besluit Godelieve.

Er was in totaal sprake van 34.000 euro die zouden verduisterd zijn tussen 2005 en 2012 volgens de klokkenluiders, maar het Hof van Beroep verwerpt nu iedere aanklacht.

Lees meer over