Engie dient nieuwe aanvraag voor vier windmolens in: burgerplatform kondigt verzet aan

3 september 2022 | 10u25 | Gepost door christian.henn…
Visualisatie van windmolen gezien vanuit Oorbeek

Van 5 september tot 4 oktober loopt een nieuw openbaar onderzoek na de nieuwe aanvraag van Engie voor de plaatsing van vier windturbines langs de Waversesteenweg in Hoegaarden, tussen de dorpen Hoxem, Hauthem en Oorbeek in. Tegen de vorige aanvraag werden 551 bezwaren ingediend en de gemeenten Hoegaarden en Tienen adviseerden negatief.

De Franse holding Engie nu totaal een nieuwe, aangepaste aanvraag heeft ingediend voor de plaatsing van vier 150 meter hoge windmolens.  Het burgerplatform ‘Leefbaar Hoegaarden’, is hierover niet te spreken: “Zonder enig overleg, inzage of zelfs minimale dialoog met de omwonenden, aangaande hun inzichten en opmerkingen vanuit een eerder openbaar onderzoek, van  7 juni tot 6 juli, werd nu de nieuwe aanvraag ingediend. Zelfs op hun eigen ‘Hoegaarden E40’-website is over deze nieuwe aanvraag geen informatie te vinden. “

Lees verder onder de foto

Infovergadering over windmolens Engie Hoegaarden
Bij een infovergadering tegen de geplande windmolens kwamen heel wat omwonenden samen

Geen draagvlak

“Het creëren van een  draagvlak interesseert hen duidelijk niet, het gesprek aangaan nog minder. Meer dan 551 bezwaren werden door de omwonenden ingediend. De stad Tienen en de gemeente Hoegaarden gaven een negatief advies. Zonder aankondiging, zonder dialoog start de papieren mallemolen opnieuw. Opkikker is dat de eerder geformuleerde bezwaren in dit nieuwe onderzoek, geleid door de provincie, meegenomen worden. Wij rekenen vandaag dus opnieuw op onze gemeentebesturen, en vertrouwen erop dat ze ons blijven steunen en mee onze stem vertegenwoordigen in onze poging om mens en natuur te beschermen.”

“ Het Burgerplatform Leefbaar Hoegaarden zal ook deze keer alles in het werk stellen om de plaatsing van de vier geplande 150 meter hoge mastodonten in onze onmiddellijke leefomgeving, op minder dan 500 meter van woningen, en in waardevol natuurgebied te voorkomen”, tot daar Leefbaar Hoegaarden.

Lees meer over