Drie verenigingen vragen onderdak in pastorie: ‘wordt moeilijk met verplichte restauratie kerkorgels'

De weggeefwinkel in Nerm

Ellen Benaets en Kathleen Nicolaes openden in februari vorig jaar in Nerm 129 in Hoegaarden een pop-upwinkel met allerlei spullen die één ding gemeen hebben: ze zijn gratis mee te nemen. Ze konden dit openhouden in een pand, dat hen voorlopig aangeboden was.  De weggeefwinkel zal daar nog twee zondagen open zijn, op 22 en  29 januari, in de namiddag, maar dan moeten ze weg. Samen met twee andere verenigingen heeft de weggeefwinkel nu een vraag ingediend voor onderdak in de voormalige pastorie. “We gaan zeker iets doen voor die verenigingen, maar of het de pastorie wordt is twijfelachtig”, reageert schepen voor Financiën Hans Decoster.

“De weggeefwinkel is een plek waar mensen spullen, die ze niet meer nodig hebben, kunnen weggeven. Deze spullen belanden zo niet op de afvalberg maar krijgen een tweede leven bij iemand die er blij mee is. Het gaat om zaken die buren, vrienden, kennissen en dorpsgenoten hen aanboden omdat ze er zelf niets meer mee konden doen.  Als klant van de weggeefwinkel kan je komen winkelen zonder geld. Het aanbod is heel breed. Er zijn heel wat mensen die vaste klant werden en zo goed als wekelijks langs komen voor een gezellig babbeltje, een kopje en een stukje gebak”, aldus Ellen Benaets.

Andere locatie

“We hebben het pand een jaar mogen gebruiken, maar de nieuwe eigenaars hebben een nieuwbouwproject voorzien en daar wordt weldra mee gestart. Vandaar dat wij op zoek zijn naar een andere locatie. Samen met de wereldwinkel en Voedselteam Outgaarden,  hebben we de vraag gesteld of we met deze drie organisaties onderdak zouden kunnen vinden in de pastorij. Die staat grotendeels leeg nu voormalig parochieverantwoordelijke Liesbeth eruit is. De nieuwe pater gebruikt enkel de ambtswoning dus het woonhuis staat helemaal leeg. Het is al tweemaal op het schepen college geweest maar daar raken ze er voorlopig niet uit. Er zijn voor- en tegenstanders. Nu zou het in februari op de gemeenteraad komen”, aldus Ellen.

Lees verder onder de foto

De pastorie van Hoegaarden
De pastorie van Hoegaarden

Pastorie verkopen voor restauraties orgels

“Die drie organisaties vragen een duurzame oplossing voor hun huisvesting en we willen daar zeker iets voor doen. Onze voorkeur gaat nog steeds naar de verkoop van de pastorie. We hebben in Outgaarden een niet meer gebruikte pastorie en in Hoegaarden komt de dienstdoende priester, pater Nepo, niet in de pastorie wonen, ” aldus Hans Decoster (CD&V).

"We zijn dus voorstander om de pastorie te verkopen, maar daar is nog geen overeenkomst over met de parochie en kerkfabriek. De mensen van de kerkfabriek willen alles behouden zoals het is en uit menselijk standpunt begrijp ik dat. Maar financieel wordt het moeilijk. Men kan geen miljoenen investeren voor die enkele mensen die nog naar de kerk gaan. We moeten niet alleen het orgel van Sint-Gorgonius restaureren, maar blijkbaar wordt er ons weldra ook opgelegd ook de andere orgels te restaureren. En dat kost geld”, besluit Hans Decoster.

Lees meer over