Danny Rega geïnspireerd door WOII en zijn geboortestad Tienen

6 juli 2022 | 10u58 | Gepost door christian.henn…
Danny Rega bij de voorstelling van zijn debuutroman

Danny Rega behaalde al verscheidene prijzen in literaire wedstrijden en zijn gedichten werden opgenomen in diverse thematische verzenbundels. Hij was ook Hagelanddichter. Nu waagde hij zich voor het eerst aan een roman ‘Zeep’, die zich in Duitsland en Tienen afspeelt.  Danny is ook al bezig aan een nieuwe roman die zich in Hoegaarden zal afspelen.

Danny Rega (76j) is een geboren en getogen Tienenaar die nu al 20 jaar in Hoegaarden woont. “Ik was wat uitgekeken op poëzie en ik had ideeën die je moeilijk in gedichten kunt verwoorden: vandaar een eerste roman. Ik heb veel opzoekingswerk verricht over de Tweede Wereldoorlog. Ik ben opgegroeid aan de Kabbeekvest in Tienen en daar hadden de Amerikanen hun tenten opgeslagen. Dit gebeurde vlak voor het Ardennenoffensief. Mijn familie heeft mij daar altijd over verteld, vandaar deze roman. Dit betekent niet dat ik ga stoppen met poëzie schrijven”, zegt Danny.

Danny koos voor de titel ‘Zeep’. De titel verwijst naar heel wat: het hoofdpersonage neemt zeep mee, een leurder deelt zeep uit om slachtoffers van WOI te steunen, de zeep die de Joden meekregen als ze naar de gasdouches gingen, zeep die zou gemaakt zijn van het vel van Joden…

Het verhaal speelt zich af in augustus 1943. De Tiense bakker Theo meldt zich aan voor de Duitse arbeidsinzet. Hij wordt tewerkgesteld in de Erla-fabriek in Leipzig, waar hij SS-officier Hans Bachmann ontmoet, die wordt gepromoveerd naar een concentratiekamp. Hans deserteert en neemt op zijn vlucht joodse gevangenen mee. Een Rabbi schenkt hem een koffertje met zeep. Hans  keert terug naar Leipzig en, samen met Theo, gaan ze als verstekelingen aan boord  van een lege goederentrein. Hans overleeft het avontuur niet, maar onderweg naar het bevrijde Nijmegen, pikt de Amerikaanse sergeant Eddy Clarence een haveloze Theo van de weg. Samen nemen ze het konvooi naar Tienen, ….

‘Zeep’ kan nog besteld worden bij de auteur via Danny.rega@skynet.be   

Lees meer over