College tegen stikstofmaatregelen: ‘Wij moeten mest van elders invoeren’

16 augustus 2022 | 18u54 | Gepost door christian.henn…
Boerenprotest tegen stikstofplan

Het College van Burgemeester en Schepenen van Hoegaarden heeft de bezwaren onderschreven die de plaatselijke landbouwers indienden bij de Vlaamse Overheid tegen het stikstofplan. “De boerenstiel gaat in Hoegaarden van generatie op generatie verder, maar wie een bedrijf van zijn ouders overneemt, heeft toch graag zekerheid”, zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers, zelf een landbouwer. “En dit stikstofplan ondermijnt toch elke zekerheid.”

Op de dag van de laatste gemeenteraadszitting in juni van dit jaar kwamen boeren met hun tractoren naar het Gemeenteplein om daarna tijdens de raadszitting hun bezwaren aan de gemeente over te maken. Het schepencollege heeft daar duidelijk rekening mee gehouden, want het heeft deze bezwaren mee ondersteund.

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V): “De boeren hebben op de gemeenteraad een bezwarenbundel afgegeven. Het ging om 26 bezwaren, maar daar waren ook gezamenlijke bij. En sommige bezwaren werden rechtstreeks verstuurd naar de Vlaamse Overheid, het waren er dus meer.”

“We hebben dit om verschillende redenen ondersteund. Vooreerst waren we niet op de hoogte gebracht van de plannen van de Vlaamse Overheid. We hebben in Hoegaarden vooral familiale landbouw die grondgebonden is. In functie van het aantal dieren die ze hebben, hebben ze de nodige oppervlakte grond nodig. In Hoegaarden is er mest tekort om die landbouwgronden de nodige bemesting te geven. Wij moeten mest van elders laten komen”

“Wie een bedrijf overneemt van zijn ouders heeft toch graag zekerheid voor hij investeringen doet. Daar houdt de Vlaamse Overheid geen rekening mee. Ze gebruiken trouwens een aantal parameters waarvan het niet steeds duidelijk is vanwaar ze komen. Dit stikstofakkoord in een gemeente die mest tekort heeft is dus absurd”, besluit de burgemeester

Lees meer over