Christine Celis betrouwt visie zakenpartners niet: eerste brouwerij van vader Hoegaards witbier,verhuist naar Portland

Christine Celis en moeder Juliette bij de verhuis in de Vroentestraat

Begin 2016 werd in de Vroentestraat in Hoegaarden de eerste brouwerij van Pierre Celis, de vader van het Hoegaards witbier, uitgebroken, op een camion geladen, daarna gestockeerd door een firma en tenslotte per boot van Antwerpen naar Houston in Texas verscheept. Daarna kwam ze in de nieuwe Celis Brewerey in Austin Texas terecht, de nieuwe brouwerij die in 2017 de deuren open deed. “Ik ben er niet zeker van dat mijn huidige zakenpartners in de Celis Brewery mee willen doen op de lange termijn. Daarom gaat de eerste Celis brouwerij uit de Vroentestraat niet in Texas opgesteld worden als museum, maar gaat ze naar Portland in Maine”, zegt Christine Celis.

“Ik wil het materiaal van mijn vader beschermen en met de eigenaars die momenteel de meerderheid hebben, ben ik niet zo zeker dat die meedoen voor de lange termijn. Als er morgen iemand binnenstapt en die biedt verschillende  miljoenen, dan kan de Celis Brewery verkocht worden.  Je weet maar nooit”, zegt Christine, nog het feit indachtig dat zo de eerste Celis Brewery gesloten werd, nadat ze verkocht werd door Miller.

Lees verder onder de foto

De verhuis van de eerste Celis brouwerij
De eerste Celis brouwerij verhuisde naar de USA

Grote Celisfan

“Van zodra het oude matetiaal in beton wordt gegoten zoals bij mijn vader in de Vroentestraat, kunnen we dat weeral niet uitbreken en ergens verplaatsen. Rob Tob van Allagash is een grote Celis fan en mijn vader heeft hem heel hard geholpen om zijn witbier perfect te maken.  Hij was zelfs aanwezig op de begrafenis van mijn vader in Hoegaarden in 2011. Zo heb ik aan hem gedacht om het oude materiaal te bewaren”

“Het heeft zijn succesvolle brouwerij in Portland in Maine en hij gaat die nooit verkopen tenzij hij 100 jaar wordt”, vervolgt Christine. Maine is een Staat in het noordoosten van de Verenigde Staten. Portland is de grootste stad, zo’n 180 kilometer van Boston.  

Lees verder onder de foto

Christine in de oude brouwerij Hoegaarden
Christine in de eerste brouwerij

Volledig kopiëren

"Nu gaat hij een gebouw bouwen een kopie van de oude hoeve van mijn ouders: een gebouw in U-vorm  met brouwerij, toonzaal, taproom en een  gebouw voor kantoren. Hij gaat dus onze woning uit de Vroentestraat kopiëren in Portland Maine. Mijn dochter Daytona  en ik waren daar in augustus en heeft hij ons de gronden getoond  waar hij een volledige nieuwe brouwerij gaat bouwen voor het oude materiaal. Ik ga met hem samenwerken om dit project te realiseren,  hoewel ik verder blijf werken in Austin.  Het is  maar 4 uurtjes vliegen en dan ben ik al in Maine….dus niet ver. Tegen 2024 gaan we samen een eerste bier maken. Dat wordt zeker een witbier”, besluit Christine.

Lees verder onder de foto

Celis brouwerij Hoegaarden
Het eerste kuipje waar Pierre Celis proeven in deed

Uitgebroken in 2016

De eerste Celis brouwerij, aan de Vroentestraat in Hoegaarden, waar wijlen Pierre Celis in 1965 startte met het Hoegaardse witbier, werd in 2016 volledig gestript. . De koperen ketels, de roerkuip, een gistingstank, en ook het eerste kuipje waar Pierre Celis zijn proeven in deed, werden opgeladen door een firma en gestockeerd, in afwachting van overbrenging per boot van Antwerpen naar Houston en zo naar Austin. “We hebben zelfs een aantal tegels uit de vloer opgebroken om mee te nemen. Het wordt een museum, als eerbetoon aan het werk van mijn vader”, zo zei Christine Celis toen.

Lees verder onder de foto

De uitgebroken roerkuip Hoegaarden
De uitgebroken roerkuip

Verkoop eerste Celis brewery

Het was de bedoeling om deze oude brouwerij als museum in te richten in de nieuwe Celis Brewery die in 2017 openging in Austin-Texas. Maar ondertussen zijn de plannen gewijzigd, kwamen  er nieuwe investeerders, maar dus ook onzekerheid. Begin van de jaren '90 ging Pierre Celis, naar Amerika waar hij in Austin de Celis Brewery startte, maar die werd 10 jaar later door de groep 'Miller' verkocht.  Christine vreest dat zoiets opnieuw kan gebeuren als de nodige miljoenen geboden worden.

Zie foto's hieronder

Brouwerij Hoegaarden op camion
De brouwerij op de vrachtwagen klaar voor het vertrek
Christine Celis in de oude brouwerij
Christine Celis in de Vroentestraat

Lees meer over