Bart Mannaerts richt huis van zijn vader Freman in als museum

Bart Mannaerts Hoegaarden
Bart Mannaerts voor een schilderij van zijn vader

Op 27 april 2019 overleed Freddy Mannaerts in Gasthuisberg aan de gevolgen van een zware operatie. Freddy was een zeer gekende figuur in de Hoegaardse politiek en het Hoegaardse verenigingsleven, maar ook in het Tiense als gewezen leraar plastische kunsten aan de Provinciale Normaalschool. Freddy was gekend als kunstenaar, waar hij als Freman signeerde. Zijn zoon Bart Mannaerts richtte ondertussen zijn ouderlijk huis aan de Doelstraat in als een expositieruimte met werken van zijn vader en grootvader.

“Het is eigenlijk de bovenste verdieping die ik ingericht heb als museum. Daar zijn een 50-tal werken van mijn vader Freddy en een 15-tal van mijn grootvader Robert tentoongesteld. Maar er hangen nog meer werken in de rest van het huis.”, vertelt Bart

“Toen mijn vader stierf besliste in zijn huis te bewaren, want dit behoort tot een grote voormalige boerderij. Ik kreeg de idee om er een expositieruimte van te maken omdat er zoveel pentekeningen en schilderijen van mijn vader voorhanden waren. Ik heb ook heel wat werken van mijn grootvader Robert teruggevonden. Die was in Hoegaarden vooral gekend als huisschilder, maar hij maakte heel wat kunstwerken, zowel schilderwerken als beelden. Ik vond wel 15 tekeningen van hem in de kelder, vooral werken uit de jaren ’30, toen hij studeerde aan de kunstacademie in Tienen”. Van Robert Mannaerts ook een engelenhoofd, een beschilderde paravent en een beschilderde marmeren pot.

Lees verder onder de foto

Freddy Mannarts bij een schilderij Hoegaarden
Freman bij één van zijn schilderijen

Heel wat kunstwerken teruggekregen

“Ik heb sinds zijn overlijden heel wat kunstwerken van mijn vader teruggekregen. Daarbij heel wat werken in sepia-kleur, in dezelfde stijl als de fresco’s die hij maakte op de muren van de oude ontvangstzaal van de brouwerij. Tal van zijn pentekeningen lagen gewoon in dozen. Mijn vader wilde nog wel zijn zolder als expositieruimte inrichten, maar het kwam er nooit van. Dat is nog een volgende stap in de restauratie van het huis”, besluit Bart.

Vermoedelijk zal het huis in de Doelstraat kunnen bezocht worden tijdens de kunstroute die op 10, 11 en 18 september in Hoegaarden loopt.

Lees meer over