Retrospectieve Calixte Vandegaer

Calixte_1

De heemkundige kring Glabbeek organiseert dit weekend een retrospectieve tentoonstelling met werken van Calixte Vandegaer (1880-1956). Hij is vooral bekend voor zijn stillevens en landschapsschilderijen over het Hageland en Brabants Haspengouw.

Vandegaer is afstammeling van ambachtslieden, voornamelijk schrijnwerkers die ook actief waren in de molenbouw. In een goed gedocumenteerd artikel verschenen in De Reensteen, het blad van de Vrienden van de Stedelijke Musea Tienen, vinden wij terug dat zijn vader Felix en zijn grootvader zichzelf molenmaker noemden. Er zijn ook sporen die er op wijzen dat zijn vader een opleiding zou gevolgd hebben aan de Tiense tekenacademie. Over de schilder is bekend dat hij aan de “Academie van Schoone Kunsten” in Tienen ten minste een opleiding “Bouwkunst” volgde, wat zich mogelijk weerspiegelt in de talrijke gebouwen die hij in zijn werken toont.

Lees verder onder de foto
calixte_2
Calixte Vandegaer - zelfportret

Na zijn huwelijk ging Calixte in Tienen wonen in de Gilainstraat, in een pand dat nu deel uitmaakt van de Christelijke Mutualiteit. Zijn achterneef Staf heeft er nog heel goeie herinneringen aan. Mijn grootoom schilderde er in de “voorste plaats” waar vroeger de winkel was. Er hingen een aantal schilderijen tentoon. Ook bij mijn grootouders hingen een paar van zijn schilderijen. Onder meer langs erfenissen kwamen wij later in het bezit van enkele tekeningen en schilderijen, zonder hier echt bij stil te staan. In de loop der jaren groeide echter de interesse voor erfgoed in het algemeen en voor deze schilder uit mijn familie en zijn werken in het bijzonder.”

Lees verder onder de foto
calixte_3

De heemkundige kring bracht een vijftigtal werken samen die verschillende eigenaars bereidwillig voor deze gelegenheid wilden uitlenen. Zij werden allemaal geïnventariseerd en de kring wil graag nog meer werken lokaliseren.

De tentoonstelling in op zondag 29 januari nog toegankelijk van 10 tot 18 uur.

Lees meer over