Processie van de Heinkensberg trekt voor 451ste keer door de straten: "Het verbindt nieuwe en oude inwoners"

Processie

In Glabbeek trok op dinsdag 15 augustus de 451ste editie van de processie van de Heinkensberg door de straten van deelgemeente Wever. “De processie is een echte traditie in ons dorp die al jaren heel wat volk van jong tot oud op de been brengt”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) die in zijn slotwoord de talrijke vrijwilligers bedankte van het processiecomité.

Volgens de legende werd de kapel op de Heinkensberg gebouwd in 1572 door de Spaanse generaal Don Dionysius Vicca die door de hertog van Alva naar de streek was gezonden om de rust in het Hageland te herstellen. Op de Heinkensberg zou hij slag geleverd hebben tegen een Geuzenleger dat sterker in aantal zou geweest zijn dan de Spanjaarden. Generaal Vicca vreesde een nederlaag en aanriep Moeder Gods die hij beloofde een heiligdom te stichten als hij de strijd zou winnen. Hij overwon en als dankbetuiging bouwde hij 450 jaar geleden na de veldslag de kapel.

“Door activiteiten zoals deze processie investeren we bewust in het versterken van de sociale cohesie in ons dorp, want zo leren nieuwe en oude inwoners elkaar veel beter kennen. Dat na zoveel jaren deze processie nog steeds enorm leeft in ons dorp en gedragen wordt door een gans dorp is een toonbeeld van uiterst belangrijk immaterieel erfgoed. Net vanuit een sterk gemeenschapsgevoel zoals dit wordt dit erfgoed levend gehouden. Want ook al is het ontstaan van deze kapel misschien maar een legende, toch is het één van de rijke tradities die we hebben overgenomen van onze voorouders. Daarom is het zo belangrijk om deze tradities in ere te houden en laten verder te leven bij de volgende generaties. Daarom zullen we als gemeentebestuur deze tradities in ons dorp blijvend ondersteunen”, aldus Reekmans.

Processie

Lees meer over