Processie van de Heinkensberg gaat voor 450ste keer door, er gelden speciale verkeersmaatregelen

Foto: Facebook Peter Reekmans

Maandag 15 augustus trekt de 450ste editie van de processie van de Heinkensberg in Glabbeekse deelgemeente Wever door de straten. Het processiecomité voorziet, met de steun van de gemeente, ook verschillende randactiviteiten. Er gelden ook extra verkeersmaatregelen waar je beter van op de hoogte bent. “We willen de dorpsgemeenschap niet laten verbrokkelen zoals dat in vele kleine dorpen in Vlaanderen al vaak het geval is en inwoners elkaar gewoonweg niet meer kennen”, zegt Geert Grootjans, één van de drijvende krachten achter het initiatief. De praalstoet vertrek om 14 uur.

Grootjans richtte in 2017, samen met enkele dorpsgenoten, een nieuw feestcomité op in de deelgemeente., zo staat te lezen op sociale media van burgemeester Peter Reekmans.“Wij willen vooral de sociale cohesie in ons dorp met activiteiten versterken, alleen zo leren nieuw - en oude inwoners elkaar veel beter kennen en wordt er samengewerkt met jong en oud. Ons feestcomité zet daarom , met talrijke vrijwilligers, ook de schouders onder de processie van de Heinkensberg, die trok voor het eerst door de straten in 1572.  Volgens de legende bouwde 450 jaar geleden de Spaanse generaal Don Dionysius Vicca op de Heinkensberg een eerste kleine kapel waarin een Mariabeeld in perelaarhout geplaatst werd. Hij deed dit als dankbetuiging voor een overwinning die hij als legeraanvoerder behaalde op één van de legers van Willem van Oranje. De generaal overleed in Attenrode in 1584 en een koperen gedenkplaat hangt nog altijd achteraan in de kapel”, vertelt hij er.

Die kapel werd in 1922 vergroot, er werd een koor aangebouwd ter gelegenheid van de viering van de 350ste verjaardag. In 1966 werd de toen vervallen kapel heropgebouwd onder pastoor Savonet en in 2016 werd de kapel door de gemeente gerenoveerd en het dak volledig vernieuwd.

Uitzonderlijke verkeersmaatregelen

De feestelijkheden hebben zo hun gevolgen voor het verkeer in de buurt. Het traject van de precessie wordt afgesloten van 13 uur tot 18 uur. Alleen fietsers, hulpdiensten en bewoners met een acuut noodgeval krijgen, via de politie, doorgang.

Het gaat om de Steenbergestraat, tussen de kruispunten met de Pamelenstraat en de Torenstraat (inclusief de Halensestraat en Heinkensbergstraat), Butschovestraat tussen de kruispunten met de Torenstraat en de Langstraat (inclusief de Heirbaan en Hulsbos) en de Torenstraat tussen Vissenaken en de Steenbergestraat (inclusief de Solveldweg en het Driespad).

In al deze straten geldt er ook een parkeerverbod op de openbare weg.

Voor bezoekers is er parking voorzien op het gemeentelijk domein, Steenbergstraat 44 in Glabbeek, net als op de Steenbergestraat tussen de kruispunten met de Dries en de Pamelenstraat waar je langs één kant van de straat mag parkeren.

Er is een permanente pendeldienst voorzien tussen de parking op het gemeentelijk domein en de Heinkensbergstraat.

Fietsers kunnen gebruik maken van de fietsparking aan de kapel van de Heinkensberg en voor oudere mensen en mindervaliden is er een pendeldienst tussen de halte op het kruispunt Steenbergestraat/Heinkensbergstraat tot aan de kapel en terug.

Inwoners die langs het processietracé wonen mogen die dag bezoekers ontvangen maar die moeten dan wel met hun wagen aankomen voor 12.30 en pas vertrekken na 18.30 uur. Hun voertuig moeten ze ook kunnen parkerenop de grond van hun gasheer want op straat mag het niet.

Lees meer over