Ondergrondse bufferbekkens worden in Glabbeek aangelegd om wateroverlast tegen te gaan

Glabbeek

De gemeente Glabbeek installeerde recent in de Doelaagstraat, in deelgemeente Attenrode-Wever, voor het eerst een ondergrond bufferbekken in de strijd tegen de wateroverlast waar de gemeente regelmatig ten prooi aan valt tijdens hevige regenval. Ook elders zorgt de gemeente voor structurele ingrepen om de wateroverlast tegen te gaan. 

Kom af maken met de wateroverlast die Glabbeek regelmatig teistert bij zware regenval, dat is de bedoeling van de gemeente. Hiervoor werden al verschilledne werken uitgevoerd maar nu komt de gemeente met een nieuw initiatief. Het gemeentebestuur kiest er namelijk sinds kort bewust voor om extra ondergrondse bufferbekkens aan te leggen. Het idee komt uit het buitenland en werd recent in de gemeente voor het eerst door Aquafin toegepast. “Bij de recente zware regenval bewees het eerste ondergronds bufferbekken zijn degelijkheid en efficiëntie. Het bufferbekken onder de nieuwe Doelaagstraat kan  70 liter water/m² bufferen gedurende een uur, bij een gewoon bufferbekken is dat 50 liter water/m². Het ondergronds bufferbekken dat we in de Doelaagstraat hebben aangelegd is een primeur voor Vlaanderen en bewees intussen dat het wel degelijk werkt bij zware regenval. Daarom voorzien we op onze laatste vier probleemlocaties nog extra ondergrondse bufferbekkens met dwarsroosters in het wegdek", zegt schepen van Openbare Werken Kris Vanwinkelen (Dorpspartij). Die laatsten zijn voorzien op de kruispunten Rode/Kapellenstraat, Rode/Attenrodestraat, Grotestraat/Stationsstraat en Zuurbemde/Bergstraat.

Eerder al ingrepen gedaan tegen wateroverlast

In Glabbeek kwamen er eerder al grote bufferbekkens in de Craenenbroekstraat, Moutsbornstraat, Walmersumstraat en op de hoek van de Baekveldstraat/Tiensesteenweg. Intussen zijn ook de werken opgestart voor de aanleg van twee nieuwe bufferbekkens in de Dorpsstraat en Attenrodestraat. Daarna volgt nog de aanleg van een groot bufferbekken in de Torenstraat. Deze bufferbekkens kunnen elk 400.000 liter regenwater opvangen, wat overeenkomt met het bufferen van een regenval van 50 liter/m² gedurende een uur. "In totaal zullen we straks zeven grote bufferbekkens hebben in Glabbeek die we combineren met vijf  ondergrondse bufferbekkens, hiermee kunnen we in totaal 5,6 miljoen liter water gaan bufferen bij zware regenval in Glabbeek”, besluiit Vanwinkelen.