Ode aan mama, vandaag als afsluiter zanger en acteur Roel Vanderstukken: "Haar optimisme drijft me"

Roel Vanderstukken en mama
Op zondag 9 mei vieren we alle mama’s op deze wereld. Elke dag trokken wij deze week naar een BV in het Hageland en luisterden er naar het verhaal van hun mama. Zo kwam bedenker van de Huiskamerquiz in Aarschot Stefaan Andries aan bod, net als Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten, Mastercook voorzitter Frank Fol, zanger Danny Fabry en Pragha Khan lid Olivier Adams. Net voor moederdag sluiten we af met acteur en zanger Roel Vanderstukken uit Glabbeek over zijn mama, of oma Tita, Anita Van Nerum die uitgerekend vandaag, een dag voor moederdag, 64 wordt. “Toen ik een artistieke opleiding wilde volgen, was ze niet meteen laaiend enthousiast, ze wilde dat ik eerst een diploma in het ASO behaalde en ik denk dat ze, toen nog, stiekem hoopte dat ik van gedacht zou veranderen. Vandaag is ze mijn grootste fan, net als mijn vader.”

Wanneer je Roel vraagt wat voor iemand zijn mama is, moet hij niet lang nadenken. “Ze is een sociaal dier, als kleindochter van zelfstandigen en café-uitbaters hoeft dat niet te verwonderen. Ze is er altijd graag bij wanneer het ergens gezellig is en met haar aanwezigheid wordt het vaak nog plezanter. Zij is een enorm graag geziene mama, een super oma Tita maar ook een fijne dochter en een fantastische echtgenote voor mijn papa Wannes. Ze wordt ook op handen gedragen door vrienden en door veel mensen waarvoor ze voortdurend in de weer is. Ze is ook de drijvende en inspirerende kracht achter verschillende verenigingen zoals Envie, een contactgroep voor mensen met en na borstkanker. Mama kreeg zelf af te rekenen met borstkanker en moest, jammer genoeg, ook de nodige ingrepen en bestralingen ondergaan. Soms denk ik dat ik er toen meer had moeten zijn voor haar in die bange dagen en dat ik zelf minder angst had moeten hebben en er vooral niet van had moeten weglopen. Eigenlijk heeft ons mama een heel groot hart, in tegenstelling tot haar eigen gestalte want ze is nogal een smalleke. Valt het op dat ik haar echt graag zie (lacht).”

Manipuleerde al van bij de geboorte

Toen Anita mama werd van de kleine Roel was ze amper 19 jaar. “Dat was, zelfs in 1976, jong. Vanuit een drive om mijn opvoeding tot een zo goed mogelijk einde te brengen, en niets aan het toeval over te laten, werd ze instinctief gestuurd door een warm moederhart, kan je haar dat kwalijk nemen, en nam ze me veel uit handen. Het zorgde ervoor dat ik het mezelf soms makkelijk kon maken en, nu ik erbij stil sta, zou het weleens kunnen dat ik haar al manipuleerde van bij mijn geboorte en ervoor zorgde dat ze alles voor mij deed (lacht).”

Toen de ietwat oudere Roel zijn levenspad in eigen handen wilde nemen, en voor een artistieke levensweg koos, was mama Anita het daar niet meteen mee eens. “Al in de middelbare jaren wilde ik kunsthumaniora volgen, zij wilde, net als mijn papa, dat ik eerst mijn ASO tot een goed einde bracht. Uiteindelijk stonden ze er wel voor open en brachten we samen een bezoek aan een opendeurdag in het kunstonderwijs. Toen ik mijn zesde middelbaar tot een goed einde bracht, kwamen ook zij hun belofte na, de deal was immers dat ik dan zelf mocht kiezen wat ik zou gaan studeren, het werd het RITCS in Brussel, waar ook mijn vader school liep. Hij kende het klappen van de zweep en ik weet nog goed dat hij mij waarschuwde want ik zou die opleiding niet met de vingers in de neus afwerken. Sowieso moest ik de toelatingsproef overleven, die liep over 2 dagen, en ik slaagde en mocht dus beginnen aan de opleiding.”

Lees verder onder de foto. 

Roel Vanderstukken en mama

Mama volgt alles

Sindsdien is er veel veranderd in het leven van Roel maar er is wel één constante, zijn moeder mistte nog geen enkel project van haar zoon. “Van elke rol of regie, van elk muzikaal concept was ze getuige, niet elke voorstelling of show natuurlijk want dat is quasi onmogelijk. Er wordt dan niet meteen met heel veel woorden becommentarieerd, dat gebeurt vaak in de dagen nadien of na een tweede bezoek wanneer het concept zich wat gezet heeft, maar of ze het goed of slecht vond dat weet ik bijna onmiddellijk wanneer ik uit de kleedkamer kom. Samen met mijn grootouders behoren mama en papa tot mijn grootste fans. In het begin van mijn carrière werd elk mini knipsel zorgvuldig bewaard, ik vermoed dat het nu wat minder fanatiek gebeurt, ik ben al 20 jaar bezig, maar aan trots is er geen spatje ingeboet en dat maakt mij best blij. Ik leerde van haar ook heel andere lessen. Ze wijst er mij vaak op dat wie goed doet, goed ontmoet en ze zegt me regelmatig dat ik wat minder hard moet zijn en minder egocentrisch. Ze doet dat niet door met het vingertje te wijzen of met woorden, één blik van haar volstaat dan. Ik neem dat echt wel mee in mijn dagelijks leven, ook al ik kan ik dit niet onherroepelijk veranderen. Wanneer ik het weer dreig te vergeten, is ze meestal net op tijd met een volgende blik van haar doordringende kijkers om er me aan te herinneren (lacht).”

Mama's optimisme hielp Roel door moeilijke periode

Dat Roels mama er eentje uit de duizend is, bleek ook toen de artiest opeens dringend moest geopereerd worden omwille van hartproblemen, het ging om een zwaar hartinfarct door een kransslagader die voor 95% verstopt was. “Ik zag het misschien toen niet echt somber in, daarvoor ben ik te realistisch ingesteld, maar de operatie was geen lachertje. Het viel mij op hoe sterk, positief en rustig zij toen bleef, dat heeft mij wel geholpen. Wij wonen vlakbij mekaar en zien elkaar dus regelmatig. Sinds mijn operatie merk ik dat we meer bewust afspreken en er echt gepraat wordt en intenser geknuffeld, allez ja nu mag dat even niet en dat mis ik wel.”

Of de Steracteur/Sterartiest nog iets op de zoon-mama bucketlist heeft staan willen we weten? “Ik wil haar heel graag compleet doorgronden en zoveel mogelijk van haar warmte in mezelf zien te implementeren. Misschien nog een mooie reis samen maken en wat Europese steden ontdekken samen met de kinderen. Vooral nog veel en lang, liefst heel lang want ze is mijn mama he”

Lees ook de verhalen van Stefaan Andries, Danny Fabry, Gwendolyn Rutten, Olivier Adams en Frank Fol. 

Lees meer over