Kasteel van Zuurbemde wordt feestzaal met logies

kastel Zuurbemde

Het kasteel van Zuurbemde (Glabbeek) wordt een feestzaal met logies. Het college van burgemeester en schepenen keurde op maandag 21 augustus de omgevingsvergunning goed van Belle Vue BVBA voor de herbestemming van het kasteel .

Op het gelijkvloers wordt een feestzaal voor ruim 120 personen voorzien met een keuken, vestiaire, sanitaire ruimtes, buffetzaal en lounge ruimte. Op de eerste verdieping komen 8 suites, een conciërgewoning en vergaderruimtes en op de tweede verdieping worden 5 suites en een conciërgewoning voorzien. Tegelijk wordt er ook een nieuwe parking met 70 parkeervakken voorzien voor de feestzaal.

 “Als gemeentebestuur zijn we zeer tevreden dat de nieuwe eigenaar van het kasteel fors investeert in dit prachtig kasteel in ons dorp, dat een rijke geschiedenis heeft. Bovendien stond dit oude kasteel, dat gedurende een lange periode een woonzorgcentrum was, al enkele jaren leeg en krijgt het nu een mooie herbestemming als feestzaal”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

Het kasteelpark werd in 1981 beschermd als dorpsgezicht om zijn historische en artistieke waarde. “De Vlaamse agentschappen Onroerend Erfgoed en Natuur en Bos gaven beiden aan de gemeente positief advies voor de herbestemming van het kasteel tot feestzaal met logies.”

Het was oud minister Edmond-Charles de la Cose die tussen 1820 en 1825 het kasteel met  vijf traveeën, een verdieping met viervlakkìg dak en een terras in het midde bouwde.

“In 1850 bouwde men aan het centrale deel de twee zijvleugels in hoefijzervorm. Jonkheer Edmond Charles Guillaume Ghislain de la Coste (1788-1870) was één van de invloedrijkste inwoners die onze gemeente ooit had. Hij was onder het bewind van Napoleon officier in het Franse leger, auditeur bij de Raad van State en sous-préfet. Onder het Nederlandse bewind van Koning Willem was hij lid van de Staatsraad, gouverneur en minister van Binnenlandse Zaken. Op 3 oktober 1831 werd hij, bij de eerste wetgevende verkiezingen van het onafhankelijke België, senator en later was hij nog volksvertegenwoordiger en gouverneur”, weet Reekmans nog te vertellen.

reekmans
Burgemeester Reekmans vindt het een goede zaak

Lees meer over