Honderdjarige Albert Tweepenninckx één van de laatste weerstanders uit WO II

Albert volgt nog steeds de actualiteit op zijn computer

Feest vandaag in het woonzorgcentrum Den Boomgaard in Glabbeek waar Albert Tweepenninckx zijn 100ste verjaardag viert. Hij mocht persoonlijke gelukwensen en de gebruikelijke geschenken ontvangen van burgemeester Peter Reekmans en schepen Hans Hendrickx.

Albert is geboren in deelgemeente Wever, was gehuwd en heeft 4 zonen, 6 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen. Hij verblijft al geruime tijd in WZC Den Boomgaard waar hij nog heel actief is op zijn computer. Zo kan hij nog alle dagen de actualiteit volgen en verstuurt hij nog af en toe een e-mail naar mensen die hij kent. Het gemeentebestuur bracht taart mee voor de familie en alle medebewoners van het woonzorgcentrum.

Eén van de laatste weerstanders uit WO II

“Albert maakte tijdens de oorlogsjaren deel uit van een groep weerstanders van de Nationale Koninklijke Beweging (NKB), in de volksmond ook wel de Witte Brigade genoemd die in onze dorpen actief waren tegen de Duitse bezetter tijdens WO II”, vertelt burgemeester Peter Reekmans. “De activiteiten van deze weerstanders bestonden er vooral in ’s nachts in gemeentehuizen in te breken om er rantsoeneringszegeltjes en bevolkingsregisters te stelen. Voedingsmiddelen waren immers gerantsoeneerd, en je kon enkel met deze zegeltjes aan levensmiddelen geraken.”

Wie ondergedoken was, kreeg uiteraard geen zegels en dus ook geen voedsel. De gestolen rantsoenbonnen waren bestemd voor de gezinnen van leden van het verzet en die ondergedoken leefden.

Ondergedoken

Reekmans: “De bevolkingsregisters werden meegenomen om de Duitsers te beletten namen te vinden van jonge mannen die verplicht konden worden in Duitsland te gaan werken. Maar de verzetslui trokken er ook vaak bij nacht op uit om de velden met koolzaad te vernietigen. De Duitsers verplichtten de landbouwers dit gewas aan te planten omdat ze het zaad gebruikten om er brandstof van te maken voor hun voertuigen.”

Albert was bij het uitbreken van WO II nog maar 18 jaar en leefde ondergedoken. Uit vaderlandsliefde riskeerde hij als jonge weerstander wel zijn eigen vel om dorpsgenoten te helpen.

“Dit maakt van Albert één van onze lokale helden die met hun verzetsdaden vooral de levensomstandigheden van hun medemensen in ons dorp probeerden te verbeteren”, aldus Peter Reekmans. “Met zijn 100-jarige leeftijd is hij één van de laatste weerstanders uit WO II die nog in leven zijn.”

Lees meer over