Glabbeek start rechtszaak tegen voetwegenactivist Marc Van Damme

Reekmans en Van Damme

De gemeente Glabbeek startte op maandag 1 augustus een rechtszaak tegen voetwegenactivist Marc Van Damme en Lowie Steenwegen van Samen Groen. Beiden willen van de gemeente een dwangsom van 45.000 euro, burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) verzet zich, naar eigen zeggen, tot het allerlaatste moment hiertegen.

Waarover gaat het precies? De rechter oordeelde destijds dat de trage weg 43 moest worden heropend, afgeschaft of moest worden heraangelegd. “Wij hebben die intussen voor een deel afgeschaft en voor een deel herlegd, wij deden wat we moesten doen”, zegt Reekmans.

“Zij lieten onlangs eenzijdig een deurwaarder een bevel tot betalen aan de gemeente betekenen voor dwangsommen van maar liefst 45.889,33 euro voor de trage weg 43 in Attenrode die door een fruitbedrijf liep. Onder geen beding zal de gemeente dit betalen, we namen al in 2021 de nodige stappen om te voldoen aan het vonnis van de rechtbank”, gaat de burgemeester verder.

Volgens Van Damme, zo zegt Reekmans, ziet hij geen verlegging zoals de gemeente beweert. “Het is een open perceel, natuurlijk zie je die verandering niet. Wij hebben gedaan wat we moesten doen binnen het voorziene termijn. Overal waar hij geld ruikt, is hij aanwezig, hij gaat voor de jackpot en passeerde al meermaals via de kassa. Wij betalen niet, tenzij de rechtbank anders oordeelt maar dat zou mij verbazen. Als de rechtbank nu in zijn voordeel zou oordelen, weet ik echt niet wat we fout deden.”

Van Damme ziet het anders

Van Damme ziet het enigszins anders. “Tien jaar geleden werd er een inventaris gemaakt en daar werd niets mee gedaan. Glabbeek beweert dat ik hen pest maar niets is minder waar. Elders probeert men iets te doen aan de situatie, het nieuwe decreet op te volgen en trage wegen te ontwikkelen, in Glabbeek is er wat dat betreft een stilstand. Reekmans geeft eerder voorrang aan de eigenaars. Natuurlijk vragen we niet om huizen te slopen maar je kan een trage weg ook verleggen. De motivatie ontbreekt gewoon in Glabbeek om er iets aan te doen. Ik verlang vooral dat ze de wet en vonnissen respecteren en dat doen ze niet.”

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over